137-годишнината от Съединението на България

Тържествената програма по повод 137-годишнината от Съединението на България продължи на обновения площад. Непосредствено преди празничния концерт бяха раздадени 100 български трибагреника.

Последва тържествено вдигане на знамето и официално откриване на новия център. „Уважаеми съграждани, искам да Ви поздравя със 137-мата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Един малък но храбър народ, наскоро освободен от вековен гнет, се изправи и заяви пред целия свят, че иска да живее ви единна държава. Нека не забравяме, че нашите деди, жители на община Асеновград, също имат активно участие в началния тласък, в първата стъпка на това Съединение. Честит празник на всички! Нека да ни бъде пример, че съединението е сила и когато всички сме единни, съединени и сплотени, успяваме. Искам да изразя своята съпричастност към пострадалите хора от карловска община. Нашата община организира дарителска кампания този петък. Приканвам който има възможност и желание да се включи с доброволен труд или дарение", каза пред присъстващите кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. И допълни: "Днес имаме и хубав повод. Откриваме централния площад. Искам да благодаря на служителите на общината, под чието ръководство се осъществи проектът. Искам да благодаря и на фирмата изпълнител, която в продължение на две години в центъра на града, пред очите на всички нас и в студ, и през зимата и през лятото, и в пек, и в мъгла, и в дъжд, направиха това, което виждаме. Убеден съм, че те вложиха своя професионализъм, интелект и част от асеновградското сърце. Искам да благодаря и на всички вас, жителите на община Асеновград, за проблемите, които имахте в продължение на близо две години. Уважаеми съграждани, това е първият етап от площадното пространство. Предстои и втори, който обхваща пространството между НЧ „Родолюбие” и сградата с орела. Втори етап обаче ще се осъществи, когато България може да разчита на редовно и работещо правителство и съответно - финансиране". "Честит празник на всички", пожела в заключение кметът Грудев.

Вечерта продължи с празничен концерт на народния певец Илия Луков и с участието на народните певици Валерия Момчилова и Мария Стефанова и танцова формация „Мездра“. Асеновградчани и гостите на града се хванаха за ръце и обединени извиха кръшно българско хоро на обновения площад. 

 

ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ