НПК Асенова крепост

НПК Асенова крепост

На 2,5 км южно от Асеновград на висок рид, спускащ се почти отвесно на изток към река Асеница, се издига крепостта Петрич /Асенова крепост/. Руините й се извисяват живописно над пролома на реката. Крепостта е значителна по размери – над 12 дка. Единствената цялостно запазена в нея сграда е църквата „Св.Богородица Петричка”. В най-високата западна част на крепостта се издига голяма четвъртита кула. Над входа от южната страна на крепостта върху варовикова скала е издялан известният надпис на Иван Асен ІІ от 1231 г. Надписът гласи: „В година 6739 (1231) индиктион 4 от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци, също и други страни постави Алекси севаста и иззида този град”.

При археологически разкопки проведени тук в периода 1976 - 1980 г. основно е проучена най-силно укрепената част на крепостта, т. нар. ”Феодален замък”. Разкрити и консервирани с оглед тяхното запазване са крепостните зидове и основите на над 30 сгради с различно предназначение.

През 1984 г. започнаха археологически разкопки на стръмния източен склон в подножието на феодалния замък, където се предполага, че се е намирало селището, обслужващо крепостта. Разкрит е подхода от замъка към селището и североизточната крепостна кула в най-ниската част на този стръмен, на места непристъпен склон.
Археологическите проучвания тук продължават.
 
Работно време на обекта
09:00-20:00
без почивен ден

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ