Училище "Св. Георги"

Училище

Експозицията на Историческия музей, посветена на просветата и културата в Асеновград от края на XIX и началото на XX век е разположена в училището “Свети Георги“. То се намира до храм “Свети Георги“ в квартала Амбелино и е първата, строена по план училищна сграда в града непосредствено преди Освобождението.
След реставрацията си през 2000 г. тя представлява обширна сграда с две изложбени зали на първия етаж и четири големи помещения на втория.
В изложбените зали се организират редовно авторски, тематични и други изложби.
В една от залите на втория етаж може да се види възстановка на училищна стая от епохата. В друга е направен опит да се пресъздаде атмосферата на книжарницата “Ганди“. В трета зала са представени обществено – културните дружества от края на XIX и началото на XX век: читалище, “Певческо дружество“, “Българска Гражданска дружба“ и др. Църковната институция в и около града присъства с множество фотоси в четвърта зала.
Представянето на музейната експозиция е съобразено с принципа “музей – форум“. Музейната функция на пространството е дискретна и така то максимално се използва за съвременни обществени, образователни и културни дейности.

Работно време
08:30-17:00
събота и неделя по предварителна заявка


Мина Христемова
Уредник на отдел "История на България 15 -19 век"

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ