Асеновград и Куклен с нова Стратегия за Местната инициативна група

Асеновград и Куклен с нова Стратегия за Местната инициативна група 260

В Асеновград и Куклен беше обсъдена и приета новата Стратегия на Местната инициативна група (МИГ) "Куклен - Асеновград". В работните срещи и обществени обсъждания на стратегическия документ за новия програмен период 2023 г. - 2027 г. участваха председателят на Управителния съвет на сдружението - инж. Петър Петров, председателят на Общински съвет Куклен Елена Филева и изпълнителният директор на МИГ "Куклен - Асеновград" Илица Даскалова. Те се включиха в допитванията и популяризирането на процеса. Същият е част от заложените дейности по подготвителната мярка, за която сдружението на двете общини подписа административен договор с Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

По новата Стратегия на МИГ „Куклен - Асеновград“ ще могат да се финансират проектни предложения за над 5 000 000 лв. Целта на екипа е да разшири възможностите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и така бюджетът за новия програмен период да нарасне до над 8 000 000 лв. Средствата ще бъдат балансирано разпределени, за да могат от тях да се възползват всички идентифицирани сектори на територията на общините - публичният сектор (общини), стопанският сектор (земеделие и бизнес) и нестопанският сектор (НПО, читалища, социални организации и вероизповедания.

„Изключително важно е да се създаде работеща Стратегия за местно развитие на територията на общините ни, тъй като това е добра възможност европейското финансиране да достига по-бързо и рационално до местната общност“, посочи Елена Филева. От МИГ допълват, че през последните години местните инициативни групи се превърнаха във фактор за подкрепа на предприемачеството и иновативния подход, по отношение на инвестиции в различни проектни идеи.

Последна промяна:
Свалете в pdf