Кметът на Асеновград: Засега успяваме да опазим местата, в които сме най-уязвими

Кметът на Асеновград: Засега успяваме да опазим местата, в които сме най-уязвими 936

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев благодари за усилията на всички членове от Общинския оперативен щаб в града за борба и превенция срещу новия коронавирус COVID-19. Градоначалникът е и председател на щаба. "Благодарение на всички добри решения, които взехме в последните месеци и на дисциплинираните асеновградчани, успяхме да останем толкова дълго време без нито един заразен с коронавирус в Асеновград. Запазихме местата, в които сме най-уязвими и се надявам и за в бъдеще това да остане така. Дори и сега можем да кажем, че първият случай не е пробив в организацията ни, а е внесен от човек, който работи извън града. Устояхме на желанието на всички, които искаха пищни празненства. Понесохме упреци. Изтърпяхме негативите за отменени мероприятия. Но всичко това е в името здравето и живота на асеновградчани. Смятам, че нашите съграждани са интелигентни и ще разберат действията ни", каза като въведение на днешното заседание на Общинския оперативен щаб доктор Христо Грудев.

Кметът посочи, че трудното в битката с новия коронавирус тепърва предстои, защото хората смятат, че всичко е отминало, но не е така. Той е категоричен, че Асеновград ще се справи. Необходимо е само да се спазват социална дистанция, да се извършва дезинфекция на домашни и служебни помещения и повърхности и всички да бъдем дисциплинирани. По думите му, градът е подготвен за "битката", която реално ще се състои в болницата. И припомни, че за справяне с кризата общината отпусна 290 000 лева, с които за 2 седмици беше построено изцяло ново специализирано COVID отделение. Освен това, бе организирана дарителска кампания, която за 3 дни събра над 300 000 лева, от които в резерв имаме около 34 000 лева. "А това означава огромно доверие на гражданите към ръководството на администрацията", коментира кметът Грудев. Той посочи, че благодарение на съвместната работа между общинската управа и търпението на гражданите успяхме да постигнем целта на платото, вместо да се втурнем изведнъж нагоре към върха с множество положителни случаи.

Доктор Христо Грудев допълни, че е изключително благодарен на РУ - Асеновград и на служителите на РЗИ в града, тъй като извършват непрекъснати проверки и ежедневно се излагат на опасността от срещата с вируса. Кметът се обърна и към медиците в града с благодарност, че не напускат работните си места във времена на криза, въпреки че никой не е запознат, няма опит и рутина за работа точно с това заболяване. Той похвали и екипите, които са обслужили и продължават да се грижат за първия заболял от COVID-19 в града за адекватната реакция. Кметът не пропусна да отправи благодарност и към доброволците. Те са хората, които отделиха от личния си живот и частица от себе си, за да бъдат опора на нуждаещи се. Напълно безвъзмездно те дариха от времето си в подкрепа на възрастни хора.

По време на днешното заседание на Общинския оперативен щаб от РУ - Асеновград увериха, че ситуацията в града е нормална. Извършват се ежедневни проверки, превенция и контрол. Здравният медиатор също следи за спазване на въведените противоепидемични мерки в ромския квартал на града. Той напомня на хората там да не се събират на групи и да носят маски или други средства, които покриват носа и устата, когато посещават закрити пространства. Припомняме, че в Районната противопожарна служба е ограничена работата с граждани, а в сградата на община Асеновград хора се допускат само до "Информационния център", който е разположен на втория етаж.

Последна промяна:
Свалете в pdf