Кои са новите почетни граждани на Асеновград?

Кои са новите почетни граждани на Асеновград? 1184

Трима са новите почетни граждани на Асеновград. Това реши Общинският съвет в града, чрез тайно гласуване на майското редовно заседание.

Д-р Стефан Щинков. Той е роден в с. Левочево, смолянска област, на 09.01.1943 г. Две години след раждането му, неговото семейство се заселва в Асеновград. През 1970 г. той завършва медицина в тогава Висшия медицински институт в Пловдив. Последователно работи като ординатор в с. Нареченски бани и спортен лекар в Асеновград. От 1977 г. е рентгенолог в асеновградската болница. Д-р Щинков продължава да предава своя опит и умения на младите лекари, дори след оттеглянето си от активния професионален живот.

Ламбри Ламбрев. Той е роден на 15.01.1936 г. в Асеновград. По професия е дърводелец. Всички негови изделия се отличават с перфектна прецизност. През 1989 г. започва да се занимава активно с възстановяването на редица параклиси в Асеновград, сред които "Св. Тодор", "Св. Сиридон", "Св. Сотира" и др. Много усилия е положил за ремонт на "Св. Димитър" и за благоустрояването на района. Изградил е 2 стълби, чрез които се осъществява достъп до параклиса от двете му страни. Построил е 2 затворени помещения от дървена конструкция, Обособени са кътове за сядане и място за приготвяне на курбан. За параклиса "Св. Спиридон" пък Ламбри Ламбрев е подновил вътрешни и външни стени, покрива и подхода към параклиса. В завършек, параклисът се е сдобил с нов иконостас.

Ген. Димитър Илиев. Той е роден на 10.12.1963 г. бе номиниран за изключителния си принос в създаването, развитието и утвърждаването на връзките между община Асеновград, общинските институции, жителите на града, църквата и Българската армия. Докато беше командир на асеновградското военно формирование, под негово ръководство се осъществяваше активно подпомагане и оказване на помощ на населението при възникнали промишлени аварии, стихийни бедствия, наводнения и пожари. Ген. Илиев участваше активно в обществения живот и мероприятия, организирани от община Асеновград.

Последна промяна:
Свалете в pdf