Кой е победителят в конкурса за лого на асеновградското с. Патриарх Евтимово?

Кой е победителят в конкурса за лого на асеновградското с. Патриарх Евтимово? 374

Приключи конкурсът за лого на асеновградското село Патриарх Евтимово. В творческото състезание се включиха девет души от: Асеновград, Добрич, Враца, Пловдив и други населени места в страната. Общо предложенията бяха над 15 на брой. След гласуване във Facebook и решение на жури от кметството и читалището, за победител бе обявено предложението на Емил Димитров от Плевен.

Представяме частично концепцията на първенеца в конкурса за изработка на логото: "В проекта за герб са включени елементи, с които основно се свързва село Патриарх Евтимово. Като основна форма е използван щит, наподобяващ този, който се използва за герба на България. Ето и концепцията по елементи:
1. Патриарх Евтимий, който е изобразен с книга и кръст в ръка. Той е известен с многобройните си литературни творби и приноса си към развитието на българските език и литература, както и ролята му за защита на християнската религия в българската държава;
2. Лози с грозде – село Патриарх Евтимово е известно със своето лозарство;
3. Жито – друг поминък, с който е известно селото;
4. Разкъсани пранги – символизират легендата за начина на създаване на село Пранга (старото име на село Патриарх Евтимово) и начина, по който наричат жителите на селото. Оковите са разкъсани и са в краката на Патриарх Евтимий, което символизира борбата за свобода, свързана и с историята на създаването на селото, и с борбата на Патриарх Евтимий в защита на Търновград при обсадата от османските турци.
5. 1850 г. – годината, в която е издаден указът за официалното създаване на селото."

Всички участници получиха грамоти. Това не е окончателният вариант на герба, ще бъдат направени леки корекции.

Последна промяна:
Свалете в pdf