Община Асеновград ще осигури безопасна площадка за загробване на евтаназираните птици, заболели от Инфлуенца

Община Асеновград ще осигури безопасна площадка за загробване на евтаназираните птици, заболели от Инфлуенца 453

В община Асеновград заседава днес Общинска епизоотична комисия, чийто председател е заместник-кметът по екология Тамер Бейсимов. В заседанието участва и професор доктор Паскал Желязков - изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), който даде разяснения за ситуацията.

Повод за срещата е възникналото огнище на Инфлуенца във ферма край града. Наличието на птичи грип е установено в същата фирма, в която бе констатирано такова точно преди месец. Тогава бяха евтаназирани птиците, пребиваващи в 2 от общо 5-те халета. Издадена е заповед за унищожаването на птиците и от другите 3 стопански постройки, тъй като проверка е установила, че те са били контактни на вече заболелите.

От БАБХ уверяват, че фермата не е реализирала продажба на яйца през последните 30 дни, тъй като е била наложена възбрана за това. Т.е. в търговската мрежа не би следвало да има продукция от същия обект. От последните 3 специализирани помещения за отглеждане на кокошки носачки ще бъдат хуманно убити около 174 000 птици и унищожени около 4 000 000 яйца.

Собствениците на фермата имат право да кандидатстват за обезщетение пред Министерството на земеделието, храните и горите. Задължение на община Асеновград в този случай е да съдейства за осигуряване на терен, в който да бъде загробен отпадъкът, образуван при унищожаването.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни новини

Към всички новини
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ