Община Асеновград започва осъществяване на пролетни дейности по градската среда

Община Асеновград започва осъществяване на пролетни дейности по градската среда 184

С мартенското затопляне стартираха дейности по поддръжка на зелената система в Асеновград и градската среда. Фирмата, която поддържа зелените площи в града, продължава с дейности по кастрене и оформяне на короните на дървета в това число и по молби и заявление от гражданите. Дейността стартира през късната есен и се извършва съгласувано оформяне короните на дърветата. Мярката е необходима за поддържане на дърветата в по-безопасен и стабилен вид в случай на внезапни природни явления /ураган, поройни дъждове и др./

„Много бързо след това короната се оформя, така че притесненията на наши съграждани, че това се прави без съгласуване и едва ли не по нечие своеволие, са напълно неоснователни. Такива мерки има във всички градове тук и по Европа, така се поддържат зелените системи, категорични са експертите.” - коментира вчера пред журналисти кметът на общината д-р Емил Караиванов.

Предвид затоплянето от началото на месец март започнаха дейности по плевене, прекопаване и торене по всички кръгови кръстовища, разделителни ивици бул. „България” и ул. „Цар Иван Асен II”, всички цветни фигури в централна градска част.

Към края на месеца започва косене на всички зелени площи в централна градска част, в кв. Долни Воден, кв. Горни Воден, кв. Запад, кв. Изток, кв. Баделема, кв. Свети Георги и кв. Лозница. След това ще се предприемат мерки по третиране на тревните площи срещу кръвосмучещи.

„Разпоредил съм експертите да бъдат експедитивни и тези мероприятия по третирането да се направят навреме, за да има ефект от тях.” – каза още д-р Караиванов.

В момента общината е в процедура за доставка на растителност. След като това стане, ще продължи етапното озеленяване и изграждане на цветни фигури в градския парк, засаждане на сезонни цветя, както и в бетонните кашпи и висящите саксии в центъра на града. Предстои и засаждане на широколистни дървета на местата, където са премахнати сухи и изгнили дървета по тротоарите в Асеновград. Ще има акции по засаждане на дървета по ул. „Индустриална”, участъка след пазара към новата пречиствателна станция, където бяха премахнати изсъхналите тополи.

Общината е в етап на подписване на договор за доставка на паркова архитектура на стойността 30 000лв без ДДС. Чрез тази доставка ще бъдат подменени пейки и бетонови кошчета в детски площадки и парковете в кварталите. Общинска администрация апелира асеновградчани да подават сигнал в Общината за места, които да бъдат включени за облагородяване.

При стабилно и дългосрочно затопляне ще бъде включена в експлоатация поливната система в градския парк. Ще бъде избран и изпълнител за дейности по ремонт и поддръжка на съществуващи поливни системи в Асеновград - кръговите кръстовища в града и разделителна ивица по бул. „България”, участъка от ул.”6-ти януари” до ул. „Борислав”.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни новини

Към всички новини
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ