Първо заседание за 2022 г. на щаба за борба с COVID-19 в Асеновград

Първо заседание за 2022 г. на щаба за борба с COVID-19 в Асеновград 894


В община Асеновград днес се проведе първото за 2022 г. заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса. Срещата бе водена от кмета на града и председател на щаба доктор Христо Грудев. Той поздрави всички с настъпването на новата година, като им пожела здраве и късмет. "Предстои нова пета вълна. Всички слушаме статистиката ежедневно и става ясно, че по-голямата част от заболелите и починалите от COVID-19 не са ваксинирани. Ваксината предпазва от това, заразеният да не постъпи в болница или да не се налага приемането му в интензивно отделение, т.е. да се преболедува по-леко", посочи д-р Грудев.
От РЗИ - Пловдив предоставиха справка за заболеваемостта в община Асеновград от началото на годината до 6 януари. На 1 януари има регистрирани 4 случая; на 2 януари са 16 случая; на 3 януари са 12 случая; на 4 януари са 43 случая; на 5 януари са 42 случая; на 6 януари са 23 случая. Общо за този период 140 са поставените под домашна изолация заради заразяване с COVID-19. Не се е наложило някои от тези лица да бъде хоспитализирано в болница. Две детски градини има, които са засегнати в момента от COVID-19 – ДГ „Мир“ и ДГ „Надежда“. Карантинирана за 10 дни е по една група от двете детски заведения. Отчита се ръст на ваксинацията при желаещите да се ваксинират при личните лекари.
От РУ – Асеновград информираха, че при тях няма заразени служители към момента и продължават да съдействат на РЗИ - Пловдив.
От ОДБХ - Пловдив съобщиха, че продължават с проверките по обекти. Много заведения са затворили самоволно.
Във Военно формирование 24490 – Асеновград обстановката е нормална, 7 души са новозаразените и голям брой от служителите са вече или ваксинирани или преболедували.
Медиците от МБАЛ – Асеновград работят в пълен състав. През ваксинационния кабинет само във вчерашния ден са минали 198 души, от които 190 - за поставяне на бустерна доза. В болница са настанени 28 души. 19 са в COVID-отделението, в ОРАИЛ има 4 и в Първо вътрешно отделение - 5. Лекувани в COVID-отделението през цялата 2021 г. са 1489 души.
Учениците от учебните заведения в община Асеновград са на присъственото обучение от 4 януари, но след провеждане на тестове. Процентът на присъстващи се увеличава, а положителните на коронавирус са много малко. По–често деца отсъстват поради карантиниране на заболели родители или роднини.

Последна промяна:
Свалете в pdf