Пещера "Добростански бисер" край Асеновград не може да отвори заради липса на реакция от държавата

Пещера 1510

Община Асеновград съобщава, че засега пещера "Добростански бисер" няма да отвори врати за посетители. Причината е изтичането на договорните отношения с Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив. Община Асеновград е в готовност, при подписване на нов договор, обектът да бъде отворен незабавно, като за целта са налични нужните ресурси. Ситуацията е безпрецедентна, тъй като това се случва за първи път, откакто пещерата е обособена и обезопасена, за да приема туристи.

Веднага, след приключване на договора през декември 2021 г., от страна на ОП "Туризъм" към община Асеновград, е изпратено уведомление до РИОСВ - Пловдив, с желание същият да бъде подновен. Писмен отговор и обратна връзка към настоящия момент липсва. Лично кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се ангажира със случая. Градоначалникът е уведомил за това министъра на околната среда и водите. От предприятието подчертават, че до момента към работата на пещера "Добростански бисер" няма отправени предписания, препоръки или забележки. Не са извършвани и нарушения, като обектът е работел с изключителна коректност, спазвайки договорните отношения с РИОСВ - Пловдив. Срокът на договора е бил две години. Въпреки желанието на ОП "Туризъм" същият да бъде за по-дълго време, така е преценило държавното ведомство.

Още от април се отчита висок интерес от туристи, които отправят десетки запитвания кога пещерата ще отвори врати. Обичайно това се случваше на 1-ви май. От забавяне отварянето на обекта за посетители, единствено загуба има за желаещите да посетят "Добростански бисер". Община Асеновград и ОП "Туризъм" уверяват, че ще направят всичко по силите си скоро въпросът да бъде разрешен, за което туристите ще бъдат уведомени своевременно.

Последна промяна:
Свалете в pdf