Пещера "Добростански бисер" край Асеновград отваря врати

Пещера 1976

Една от най-посещаваните пещери, не само из района на Асеновград, но и в страната, е „Добростански бисер“. Туристическият обект отваря врати на 1-ви май. В ОП "Туризъм" вече има постъпили множество запитвания от туристи, които искат да разгледат бижуто на Родопите. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства.

Билетът за ученици, студенти, пенсионери и организирани групи от по 8 души струва 4 лв. на човек. Индивидуалната входна такса е в размер на 5 лв. Семействата и родители с деца плащат 12 лв. - общ билет. За беседи се доплаща общо, както следва: обикновена - 10 лв.; специализирана - 12 лв.; на английски език - 12 лв. Обектът е отворен за туристи от май до септември, включително. Работното време е от 09:00 ч. до 18:00 ч., в петък, събота, неделя, понеделник и вторник. Почивните дни са сряда и четвъртък, като има възможност пещерата да бъде посетена и тогава, но това се случва при групи от 15 и повече души и след предварителна заявка. Повече информация може да получите на тел.: 088 444 62 56; 0893 933 208; 0887 226 333.

Пещера "Добростански бисер" е разположена над с. Добростан, община Асеновград. Туристите могат да достигнат до нея, след приятна и ненатоварваща разходка сред природата. Пещерата се намира на 5 км. от с. Добростан и на 20 минути пешеходно разстояние от хижа "Марциганица". Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони. Служителят, който съпровожда туристите, разказва любопитни факти от пещерния живот на обитателите. Дълбочината на входния отвес е 15 м. В "Добростански бисер" живее малка колония прилепи. За пръв път пещерата е проучвана през 1963 г.

Последна промяна:
Свалете в pdf