Поклонение пред паметника на Хайтов в Асеновград по повод неговата 100-годишнина

Поклонение пред паметника на Хайтов в Асеновград по повод неговата 100-годишнина 387

Вчера на площада в Асеновград, който носи името „Акад. Николай Хайтов”, се събраха граждани, политици, общественици, представители на културните среди и приятели на Хайтов, за да отбележат 100-годишнината от неговото рождение.

„Хайтов имаше диагноза. Тя беше „национализъм” – каза писателя Николай Табаков пред паметника на своя приятел и колега. Преди това литературният критик и писател Иван Христов изнесе слово за живота и творчеството му. Фолклорна формация „Карлък” изпълни родопски песни, с които почете паметта на най-родопския писател. Поклонението завърши с поднасяне на венци и цветя. Пред Градска библиотека „Паисий Хилендарски” бе открита фотоизложбата „Николай Хайтов – най-дивният разказ”. Тя съдържа 60 фотоса от живота на Николай Хайтов и е съвместно дело на Община Асеновград и Сдружение „Станимашка фотографчийница”. Снимките са от личните архиви на Елена Хайтова, Здравец Хайтов, Елица Гигова, проф. Ивайло Христов и Атанас Кендев.

Във фоайето на библиотеката проф. Ивайло Христов представи своята книга за Хайтов „Духовна биография”. Писателят дари един екземпляр за читателите на библиотеката.

Вечерта на сцената в читалище „Родолюбие” Мариус Куркински представи пред асеновградска публика моноспектакъла „Черното пиле” по разкази на големия български писател.

 

Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни новини

Към всички новини
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ