С Почетен плакет „Асеновград” кметът д-р Христо Грудев удостoи поетесата Катя Рускова

С Почетен плакет „Асеновград” кметът  д-р Христо Грудев удостoи поетесата Катя Рускова 429

Асеновградската поетеса Катя Рускова отпразнува своята 80-та годишнина с представяне на втората си стихосбирка „Душата ми е птица”. Събитието се състоя в Градска библиотека „Паисий Хилендарски”. Близки, приятели и колеги от МБАЛ-Асеновград, където дълги години тя е работила като медицинска сестра, присъстваха на премиерата на книгата.

Сред официалните гости бяха кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев, писателят, поет, краевед и специалист по вътрешни болести д-р Никола Тодоров, д-р Анилена Шикерова, художникът Тихомир Панайотов и Николина – внучка на поетесата.

Вечерта започна с презентация за професионалния живот на поетесата като медицинска сестра, представена от уредника в отдел „Изкуство” към библиотеката Емилия Колева. Туристически хор „Безово”, който пее песни по текстове на Катя Рускова, поздрави присъстващите с музикални изпълнения.

Кметът на общината д-р Грудев удостои поетесата с Почетен плакет „Асеновград” по случай нейната 80-годишнина за изключителния й принос към културата и творчеството на Асеновград.

Марияна Дафчева и Росица Стойкова от НЧ „Родолюбие-1873 г.” прочетоха няколко от произведенията от стихосбирката.

Книгата излиза от печат със съдействието на Община Асеновград и носи лиричното заглавие „Душата ми е птица”. Тя е втората стихосбирка на авторката, посветена на нейния покоен съпруг. Състои се от три  тематични раздела –  „Асеновград”, „Родопа” и „Моят живот”.

Катя Рускова е родена в Асеновград. По професия е медицинска сестра, но по душа е поет, който лекува с перо, вдъхновено от красотата на майката природа.

Кметът на Асеновград с възхищение сподели: „За всички ценители на родното слово е чест да споделят с Вас тази вечер, празник на поезията и лириката.

Пожелавам Ви крепко здраве и щастие! Нека перото Ви никога не изсъхва и да ражда нови стихове, изпълнени с живот и красота!“

 

Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни новини

Към всички новини
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ