С тържествена церемония бе открита паметна плоча на маестро Димитър Вълчев.

С  тържествена церемония бе открита паметна плоча на маестро Димитър Вълчев. 541

Навършиха се 90 години от рождението на композитора на избраната за песен - хит на миналото столетие „Една българска роза” маестро Димитър Вълчев. По този случай и по инициатива на културни дейци със съдействието на Община Асеновград и дарители бе открита паметна плоча на почетния гражданин на Асеновград Димитър Вълчев до входа на камерна зала на НЧ „Родолюбие –1873”. Редом до неговата снимка на плочата е избран фрагмент от финала на мемоарите на маестрото,  който най - ярко изразява негова привързаност и обич към родния град:  „Лека нощ, хора! Лека нощ, къщи! Лека нощ, Чая! Обичам ви!”

В специално подготвената литературно-музикалната програма взеха участие изявени асеновградски поети, които развълнуваха гостите на събитието. Рангел Мрянов успя да пресъздаде емоционалния заряд в творчеството на талантливия диригент, композитор и пианист маестро Вълчев. Той поздрави всички присъстващи с изпълнение на емблематичните песни „Една българска роза” и „Една девойка ме попита”. А на финала бе прочетен поздравителен адрес от сестрата на маестрото – проф. Лили Вълчева, в който тя изрази дълбокото си възхищение от жеста на общественото уважение и признателност към талантливия асеновградски виртуоз.

 Програмата завърши с поднасяне на венци и цветя от Община Асеновград,  културни институции, приятели на маестрото и признателни граждани.

Маестро Димитър Вълчев е роден в Асеновград  и въпреки, че е живял само първите 6 години в града, е успял да съхрани красиви спомени от „мило незабравимо детство” и чувства на „Една голяма обич!” .

Завършва музикалната академия в София и работи повече от 30години в Държавния сатиричен театър като музикален ръководител и диригент на оркестъра при театъра и Музикалния театър като музикален драматург.  Автор е на музиката на над 200 музикално-сценични произведения, театрални спектакли, детски пиеси, телевизионни постановки и детски сериали, игрални филми, естрадни и актьорки песни и още много други.  А по неговата оригинална музика биват изиграни много сценични произведения на сцената на театрите из цяла България, включени в ефира на Националното радио и телевизия у нас и чужбина.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни новини

Ден на народните будители

Община Асеновград ви кани на събитията, посветени на Деня на народните будители

Към всички новини
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ