Щабът за борба с COVID-19 заседава в Асеновград днес

Щабът за борба с COVID-19 заседава в Асеновград днес 1183

В община Асеновград се проведе заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса COVID-19, чийто председател е кметът на града доктор Христо Грудев. "През тази седмица страната ни отбеляза най–много заболели. Заразените достигнаха повече от 6000 души, а общо над 360 са починалите. Днес имаме със 1400 по-малко заболели, което говори, че вероятно сме преминали пика и сме в положение на плато. Дали ще продължим в тази права или броят на заразените ще започне бавно да пада надолу - това зависи от мерките, които предприема правителството", каза пред присъстващите доктор Грудев. Той добави, че от днес се съобщава и една добра новина - две американски компании твърдят, че имат лекарство, което се е ползвало за лечение на по-тежко болни от грип. "Вече дори е разрешено използването на този медикамент във Великобритания, Австралия и  Канада. Всяка държава от Европейския съюз (ЕС) сама ще разреши или забрани употребата на лекарството", посочи кметът.

Управителят на МБАЛ - Асеновград доктор Иван Червенков, на свой ред съобщи, че продължава ясно да се наблюдава скок при броя на хоспитализираните заболели от коронавирус. В началото на ноември е отбелязан пик с над 70 души, настанени в лечебното заведение. Към днешна дата хоспитализираните са 66, четирима от които - в интензивно отделение. През изминалата нощ двама са починалите. Статистиката за община Асеновград показва, че 136 пациенти са загубили битката със заболяването от началото на годината досега. Средната им възраст е около 65 г., а съотношението между мъже и жени е почти 1:1. Наблюденията сочат, че при по-младите смъртността при мъжете е по-висока.

По отношение на ваксинацията – продължава високият интерес. Този месец при "зелените коридори", за първите дни, са били ваксинирани общо 175 души. Общопрактикуващите лекари също поставят имунизации срещу COVID-19, като статистиката за ваксинираните от тях не е прибавена към тези, от ваксинационния кабинет към лечебното заведение. От вчера, съгласно разпоредбите на Министерството на здравеопазването, са спрени плановите операции и приемът в болницата.

От Районната противопожарна служба съобщават, че при тях обстановката е спокойна. Във военното формирование на Асеновград през изминалата седмица са били констатирани 41 заболели от коронавирус, но ситуацията започва да се нормализира там и към момента военнослужещите с COVID-19 са 22-ма. В РУ - Асеновград няма заразени служители. От Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Пловдив информират, че проверките за спазване на въведените мерки продължават. През тази седмица са инспектирани над 20 обекта и е констатирано, че около 90% персонала е със "зелен сертификат".

Последна промяна:
Свалете в pdf