Стартира изграждането на новото отделение в МБАЛ - Асеновград

Стартира изграждането на новото отделение в МБАЛ - Асеновград 1614

По предложение на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев, Общинският съвет в града отпусна средства за довършване на новото крило, което вече 20 години стои недовършено и не се ползва. С решение на Общинският съвет бяха отделени 290 000, с цел обособяване на специално отделение, в което да бъдат настанявани леки и средно тежки случаи на граждани, заразени с коронавирус COVID-19. Идеята е да не се засичат инфекциозно болните и пациентите с други заболявания, които посещават лечебното заведение. На този етап за целта е обособено Първо вътрешно отделение. То се намира на третия етаж и идеята е при постъпване на заразен с новия вид коронавирус да не се карантинира цялата болница.

Според предварителната план-сметка за строително-монтажните работи ще са необходими около 265 000 лева.Оборудването също не е никак евтино. Според плановете, в отделението ще бъдат разположени 22 легла, като стаите ще са със самостоятелен санитарен възел. Предвидено е да се изгради 1 помещение с 6 интензивни легла с респиратори за реанимация на по-тежките случаи, включително и друго необходимо оборудване. Ще има и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи. Ще бъдат създадени манипулационна и помещения за лекари и медицински сестри. Обособени ще бъдат и още два сектора - чист и инфекциозен, според изискванията на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Пловдив, с цел да не се разпространи заразата, докато медицинският персонал преминава през помещенията. Медиците ще работят при голямо натоварване, за което са им осигурени санитарни и помощни помещения.

При направена справка става ясно, че един респиратор се продава за около 30 000 лева - 50 000 лева или по-скъпо. Най-големият за момента проблем, според управителя на МБАЛ - Асеновград доктор Иван Червенков, е набавянето на оборудване, тъй като търсенето на апарати е голямо в световен мащаб, а няма достатъчно производство. Той съобщи, че още преди време е поръчал и платил на 50% респиратор, който по всяка вероятност ще се забави заради създалата се ситуация. Към момента болницата разполага с 3 дихателни апарата в изправност. Червенков посочи, че е твърде възможно до 2-3 седмици, при усилен труд, отделението да бъде готово за ползване.

Отделно от отпуснатите от общината средства, са направени и дарения от благодетели. Сумата надхвърли 325 000 лева, само в рамките на няколко дни. Парите ще бъдат ползвани за закупуване на апаратура, лични предпазни средства за медицинския персонал, защитни консумативи, медикаменти. Две комисии ще следят за отчетността на средствата. Едната е към МБАЛ - Асеновград и ще съблюдава какво е необходимо и на каква цена ще се закупува. Другата комисия ще отговаря за разходването на средствата, от страна на Общинския оперативен щаб. Ремонтните дейности в здравното заведение вече стартираха. Строителните мероприятия се провеждат при стриктно спазване на хигиенно-санитарните изисквания, според заповедта на министъра на здравеопазването. Очаква се цялостният ремонт да приключи до 2 седмици.

Болницата в града очаква доставка на 50 еднократни предпазни костюма, които струват по 30 лева без ДДС всеки. Закупени са и еднократни маски, шлемове, калцуни. Направени са и дарения на лични предпазни материали. От трибуната на местния парламент в Асеновград кметът доктор Христо Груев сподели, че е благодарен на Общинския съвет за подкрепата и решението да бъдат отпуснати средства на болницата, което бе взето единодушно с 30 гласа "За". "Трябва да реализираме този проект за обособяване на отделението максимално бързо, защото не се знае колко скоро ще се окажем в средата на пожара. Ние сме от малкото общини, които са по-големи от много областни градове, и успяхме да запазим общинската си болница. Имаме специалисти и екипи. Нужно е да им създадем условия, в които да работят", заяви в заключение доктор Грудев.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни новини

Към всички новини
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ