Турският консул в Пловдив с предложение към община Асеновград за провеждане на общи събития

Турският консул в Пловдив с предложение към община Асеновград за провеждане на общи събития 1618

Официален гост на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев бе генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Той поздрави градоначалника за по повод спечелването на кметския пост. Ергани сподели виждането си, че Асеновград има голям потенциал за икономическо развитие, като най-големият град в областта. "Той има отлична географска позиция, тежест в политиката и историята на България", добави консулът. И подчерта, че това е първата му официална визита в Асеновград. Кметът Христо Грудев, на свой ред, посочи, че е запознат с доброто партньорство между Ергани и членовете на "Съюз на предприемачите" в града.

"Страната Ви има развита икономика. Виждам и отличните отношения между министър-председателя на България Бойко Борисов и Режеп Ердоган - президентът на Турция. Преди няколко дни те заедно поставиха началото на един много важен обект - "Балкански поток". Надявам се тези отношения между държавната власт на двете страни да се пренесат и на местно ниво", изрази мнението си Грудев. Хюсеин Ергани припомни, че в Асеновград в хармония и добри отношения живеят българи и турци и консулството отдава голямо значение на тази дружба.

"Ние виждаме нашите сънародници, живеещи в България, като мост между двете държави, защото те участват активно във всички сфери на живота", допълни генералният консул. Той отправи предложение към доктор Христо Грудев за провеждане на съвместни мероприятия и реализиране на проекти. Като пример посочи арт събития, проведени в Пловдив, сред които рисуване във вода и изкуството "духано стъкло", да бъдат пренеси и проведени и в Асеновград. Кметът на града засегна и все по-актуалната тема за мигрантска криза. Той заяви, че благодарение на правителството на Република Турция, България и в частност Асеновград няма проблем с това. Защото до определена степен турската страна е възпиращ фактор.

"Това е един проблем с човешко измерение. Но една държава сама няма как да се справи с него изцяло", коментира консулът. Доктор Христо Грудев подчерта, че между нашата страна и Турция винаги е имало градивен диалог по отношение на мигрантската вълна. И реално България е първата гранична държава на Европейския съюз. "Но това са световни проблеми, които има кой да решава. И те не са маловажни. Но за нас е важно да развиваме отношенията на местно ниво", каза Грудев.

В заключение Хюсеин Ергани добави, че разбира колко е сериозен този проблем и затова турската република е благодарна на подкрепата на България към нея пред Европейския съюз. И допълни, че най-доброто решение е всеки да живее на собствена територия в мир и разбирателство. В края на срещата кметът на Асеновград доктор Христо Грудев подари на генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани статуетка с лика на емблематичната НПК Асенова крепост. Гостът също поднесе подарък - автентичен сервиз от чаши за традиционното турско кафе.

Последна промяна:
Свалете в pdf