Велик Капсъзов бе почетен с паметна плоча в родния Асеновград

Велик Капсъзов бе почетен с паметна плоча в родния Асеновград 2548

На днешния ден е родена една легенда в българската спортна гимнастика – носителят на олимпийски медал, почетният гражданин на Асеновград Велик Капсъзов. По инициатива на неговото семейство днес в родния му Асеновград беше открита паметна плоча в негова чест.

Кметът на общината д-р Емил Караиванов сподели при откриването: „Велик Капсъзов никога не забрави своя роден град, защото нашия град беше в неговото сърце. Винаги е намирал повод да каже, че е от Асеновград. Той се гордееше, че е асеновградчанин и Асеновград също не го забрави. Само преди десет дни беше взето решение улица в Асеновград да носи името на Велик Капсъзов”

След официалните слова десетки негови приятели, треньори от други спортни клубове, роднини, близки и признателни граждани поднесоха цветя на паметната плоча, поставена на фасадата на родния му дом в края на главната. На събитието присъстваха неговата съпруга Маргарита Капсъзова и синът му Даниел Капсъзов, близки негови родственици от Асеновград от рода Капсъзови, легендите от българските щанги олимпийският шампион Севдалин Маринов, световеният шампион Трендафил Стойчев и вицеолимпийският шампион Стефан Топуров, треньорите по вдигане на тежести Лъчезар Кишкилов и Георги Страхилов, треньорът по борба Васил Паришев, близката приятелка на Велик Капсъзов и гимнастичка Виолета Стамболийска и много други негови близки.

Спортната кариера на Велик Капсъзов започва с вдигане на тежести, но много скоро той разбира, че това не е неговият спорт. Започва да тренира спортна гимнастика, където негов първи треньор става изтъкнатият асеновградчанин Васил Трачев. В салона на училище „Христо Ботев” за първи път се хваща на халките и магията го завладява за цял живот.

През 1954 г. вече е утвърден състезател в националния отбор по гимнастика. Участва на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г., Рим през 1960 г. и Токио през 1964 г. Носител е на бронзов медал на халки от летните олимпийски игри в Рим 1960 г. и завинаги остава в историята на спортната слава на България като първият българин, спечелил олимпийски медал в спортната гимнастика. Успехите му продължават и след това - носител на два златни медала от европейските първенства през 1961 г. и 1963 г., печели и три медала от Универсиадата в София през 1961 г. През 1964 г. прекратява спортната си кариера и продължава да работи вече като треньор и преподавател.

През 2005 г. е обявен за Почетен гражданин на Асеновград. Капсъзов почива на 7 март 2017 г. на 82-годишна възраст.

Последна промяна:
Свалете в pdf