Внукът на Йордан Радичков гостува в Градска библиотека Асеновград

Внукът на Йордан Радичков гостува в Градска библиотека Асеновград 580

В Градска библиотека "Паисий Хилендарски" - Асеновград беше представена книгата „Сибирски тетрадки” и прожекция на документалния филм "Черказки хроники" за живота и творчеството на Йордан Радичков. Тази година се отбелязват 90 години от рождението му.

Филмът и книгата бяха представени от внука на големия писател, който носи името на своя дядо Йордан Радичков.

„Сибирски тетрадки“ представя записките, които авторът води по време на пътуването си из сибирските земи през 1963 година. Това пътуване довежда до написването на един от най-важните в българската и световна литература пътеписи „Неосветените дворове“, който привлича вниманието на европейската литература към писателя. Произведението е първата българска творба, която се повява в най-престижното френско издателство Gallimard. И макар „Неосветените дворове“ да е един добре познат текст, записките на автора досега никога не са били издавани в толкова пълен вид.

„Сибирски тетрадки“ или черновата за написването на пътеписа е един изключителен текст. Той представлява непосредствените впечатления на автора от тази толкова комплексна сибирска земя.

Йордан Радичков е номиниран два пъти за Нобеловата награда за литература. Неговите произведения са преведени на 37 езика и издадени в 50 страни по света. Носител е на множество отличия и награди в България и в чужбина. Удостоен е с престижната италианска награда „Grinzane Cavour” (1984) за белетристика и на Кралския шведски орден „Полярна звезда” (1988). През 1996 година е вписан в Почетния списък “Ханс Кристиан Андерсен” на Международния съвет на детската книга за книгата си “Малки жабешки истории”. В България е носител на наградите: голяма награда за литература „Добри Чинтулов” (1980), награда „Аскеер” (1996) за цялостен принос в развитието на театралното изкуство, национална литературна награда „Петко Славейков” (1998), Голяма награда за литература на Софийския университет (2001). През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина” първа степен за цялостен принос в българската култура, а през 2003 г. и с Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни новини

Към всички новини
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ