Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев и проф. Божидар Димитров ще обсъждат нови разкопки на Белинташ

842

На срещата с директора на Националния исторически музей /НИМ/ ще присъства и неговият заместик д-р Иван Христов, автор на книга за Асеновградски регион. Тя ще се проведе в община Асеновград и на не ще бъдат обсъдени и финансовите параметри за предстоящите археологически дейности. По време на срещата Иван Христов ще представи и новата си книга за Асеновградки регион.

Скалният масив се намира в Родопите, на около 30 км от Асеновград в района на селата Врата и Сини връх. Това е скално плато с дължина около 300 метра, ширина 35-45 метра и височина около 50 метра. Предполага се, че тук е било едно от големите древни светилища на траките. В района на Белинташ е намерена единствената сребърна плочка с образа на бог Сабазий. Изследователи на района твърдят, че някъде в скалата е скрита древната библиотека със знанията на траките.

Белинташ, Кръстова гора и Асенова крепост са трите най-важни обекта свързани с привличането на туристи в община Асеновград, подчерта д-р Христо Грудев. В инвестиционната програма на общината има заложени 60 000 лева за проектиране на пътя от с. Мостово до Кръстова гора /дълъг 4 км/, който ще направи достъпа до местността по-лек и по-достъпен. Около 4 милиона лева са планирани и за художествено осветление и укрепване на Асенова крепост, допълни д-р Грудев.

Последна промяна:
Свалете в pdf