Три пловдивски общини учредиха Регионално сдружение за изграждане на съоръжение за депониране на твърди битови отпадъци

515

На учредително събрание в Асеновград, което приключи късно вчера - 6 август, протокола подписаха кметовете на община Асеновград д-р Христо Грудев, на община Първомай Ангел Папазов и на община Куклен Димитър Сотиров. Това съобщи кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев. Сдружението се изгражда на основание Националната програма за управление на отпадъците и новото преразпределение на общините за депониране на отпадъците, по силата на което ще бъде създаден нов регион - Асеновград. И трите общини имат за това решения на Общинските си съвети. По предложение на МОСВ регион Асеновград, където ще се изгради ново, модерно депо, включва общините Асеновград, Първомай, Садово, Куклен и Лъки. На по-следващ етап към сдружението ще се пресъединят и общините Перущица и Кричим, които засега са разпределени за депото край с. Цалапица.

Прехвърлянето ще стане след изчерпване на капацитета на сметището край Цалапица. Решения на Общинските съвети за включване в сдружението имат и Лъки и Садово, но те ще подпишат по-късно учредителния протокол, тъй като в момента Садово няма легитимен кмет, а Лъки очаква официалното решение за новото преразпределение, защото за сега е към Смолянска област.

На срещата в Асеновград присъстваха и представители на юридическия отдел на община Пловдив. Решението на Учредителното събрание вече е съгласувано с министъра на МОСВ Нона Караджова, която при последното си посещение в Пловдив, ден преди това, е дала уверение, че изграждането на регионалното сметище в Асеновград ще бъде финансирано от държавата, кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

Последна промяна:
Свалете в pdf