Асеновградчанката Боянка Костова спечели исторически златен медал от първата младежка олимпиада в Сингапур.

Асеновградчанката Боянка Костова спечели исторически златен медал от първата младежка олимпиада в Сингапур. 1310

Титулуваната 17-годишна спортистка по вдигане на тежести се класира първа в категория до 53 кг със 192 кг в двубоя /85 кг в изхвърлянето и 107 кг в изтласкването/ и взе първото злато за България от игрите. Резултатът на Коства е с 18 кг по-голям от втората в категорията Хсин-Чун Куо от Тайван и с 21 кг на третата в класирането Деви Сафитри от Индонезия.

Всички сме много радостни, състезавахме се при нормални условия и Боянка успя да направи добро постижение, каза веднага след приключване на състезанието, специално за кмета на община Асеновград д-р Христо Грудев, личният треньор на Костова Лъчезар Кишкилов. По думите му най-големият “виновник” за успеха на Боянка е именно д-р Грудев, с чиято лична подкрепа щангистката успя да получи квота за младежката олимпиада.

Чувството, което изпитвам след тази победа не може да се опише, каза и самата Боянка Костова. Тя също благодари на д-р Грудев. След завръщането си от Сингапур ще направя кратка почивка и ще започна подготовката си за олимпиадата в Лондон през 2012 година, каза още златното момиче на Асеновград.

Боянка Костова е световна шампионка за девойки от 2009 година в Тайланд и сребърен медалист от европейското първенство за жени тази година в Минск, Беларус.

Последна промяна:
Свалете в pdf