Рокери донесоха пръст в Асеновград от с. Клокотница, където е била битката на цар Иван Асен II с Теодор Комнин

Рокери донесоха пръст в Асеновград от с. Клокотница, където е била битката на цар Иван Асен  II с Теодор Комнин 826

Шепата пръст бе положена пред паметника на Великия български владетел в града от рокери от мотоклуб „Торнадо” – Асеновград и техни братя от рокерския клуб в Хасково. Те участваха в ежегодното пролетно шествие на мотористите от Пловдив до Бачковския манастир.

Това стана по време на поклонението пред паметника на цар Иван Асен II, което се организира по повод 781 години от славната му победа при с. Клокотница, област Хасково. Тогава цар Иван Асен II разбива армията на епирския деспот Теодор Комнин и това е моментът на най-голямо териториално разширение на Втората българска държава. Тогава към България се присъединяват земите на Епир - от Одрин до Драч, каза в словото си директорът на историческия музей Иван Дуков. Той припомни, че по време на управлението на цар Иван Асен II Второто българско царство достига своя апогей и се случва нечуваното - поданици на съседни държави сами да пожелаят да живеят под неговото господство. При неговото управление България става средновековна европейска империя и дълг на всеки асеновградчанин е да знае и помни за славните дела на владетеля, чието име носи родният им град, каза още Дуков.

Името на града идва от средновековната крепост, известна като Асенова. Най-голямото си разширение и преустройство тя е получила по време на неговото управление през 1231 година. По негово време е изградена и допълнителна крепостна стена на югозападния склон под феодалния замък и голямата двуетажна крепостна църква «Св. Богородица Петричка».

Станимака се преименува на Асеновград през 1934 година с решение на тогавашното правителство на Кимон Георгиев.

Положени бяха цветя от името на държавни и местни институции, политически партии, граждани. Присъства и почетна рота на 4 артилерийски полк – Асеновград.

Последна промяна:
Свалете в pdf