Асеновград отбеляза 24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост с празнично шествие

Асеновград отбеляза 24 Май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост с празнично шествие 695

С празнично шествие с участието на ученици от всички асеновградски училища в Асеновград днес отбелязаха 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Предвождани от ученици с църковни хоругви и книги ученици, преподаватели и културни дейци се събраха на пл. „Акад. Николай Хайтов“. Свещеници от асеновградските църкви отслужиха молебен за здраве и просперитет на жителите на града. На празника присъстваха народни представители, общински съветници, представители на читалищата, преподаватели, десетки граждани. Честването продължи с празнична програма, в която участваха детски вокални и танцови формации от Асеновград.

Малко по-късно в НЧ „Родолюбие“ д-р Христо Грудев връчи отличия за принос в областта на културата на изявени културни дейци. Плакет на общината и грамота получиха и учители, и директори номинирани от СБУ за „Учител на годината“ в три категории – детска градина, начално и основно образование и „Директор на годината“. Художникът Аспарух Сърбов бе класиран на първо място за картината си от пленера „Моят Асеновград”. Неговата творба и класираните на второ и трето място ще бъдат откупени от община Асеновград. Всички участници в пленера получиха диплом и юбилейния диск на поппевицата Петя Боюклиева, която е от Асеновград и която тази година чества 30 години на сцена. А работата на художниците по време на пленера бе запечатана и показана в чрез фотоизложба на професионалния фотограф, също от Асеновград, Борис Шопов.

Два са празниците, на които присъствам с най-голяма удоволствие и трепет – на 24 май и на Първия учебен ден, каза в приветствието си кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. Вие сте хората, които поставяте началото при изграждането на всяка една личност и в Асеновград се вижда, че то е добро и неоспоримо, подчерта кметът, с което се обърна към учителите. Той пожела на всички, на които днешният ден е професионален празник да бъдат здрави и още дълги години да даряват със знание децата на Асеновград. Защото, подчерта Грудев, ние не можем да си позволим да отглеждаме и възпитаваме „обслужващ пероснал“ на Европа.

Последна промяна:
Свалете в pdf