Дадоха старт на проект за реконструкция на пътя Асеновград - Смолян

Дадоха старт на проект за реконструкция на пътя Асеновград - Смолян 543
На този път е целият потенциал за туризъм и всичко, което Родопите могат да предложат като едно прекрасно място, заяви при откриването Росен Плевнелиев. Според него този проект е част от визията на правителството за пътна връзка за скоростно преминаване през Родопите в посока Гърция, този път е единствената връзка на Смолян с централна България. На този път са едни от най-значимите туристически обекти в района - Асеновата крепост, Чудните мостове, целият потенциал за туризъм - Пампорово и всичко, което Родопите могат да предложат, коментира министър Росен Плевнелиев. Той подчерта, че “вина” за реализирането на проекта имат областните управители на Пловдив и Смолян, които по думите му “по два пъти на седмица бяха в МС, за да напомнят за него”. Това е само началото и голямата визия на това правителство е скоростното преминаване в посока Гърция през Родопите, каза министърът. Този път е втори клас и през следващите два месеца кабинетът ще прави първа копка и рязане на ленти не на магистрали, а на пътища от втори и трети клас - 2 800 км републиканска мрежа, които по думите на Плевнелиев са 15 на сто от пътищата на България. Най-важните пътища на регионите стартират своята рехабилитация, допълни той. ОП “Регионално развитие” предоставя големи възможности и отличник в това отношение е кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев с 5 спечелени проекта, подчерта министър Росен Плевнелиев.

С рехабилитацията на трасето ще се подобри безопасността по пътя, уточни Албен Родопманов, представител на дружеството изпълнител на обекта. По негови думи е проектирана подмяна на асфалтовата настилка с тип набита фракция, която осигурява по-добро сцепление и отводняване. В отделни участъци с обща дължина около 4 км е предвидена сериозно разширение на пътя. Проектът залага на преработване на напречните наклони на пътя, което също ще повиши безопасността на движение. Предвидени са ремонти на мостове и на трите тунела по трасето, на които ще бъде сменено осветлението.  

"Виастройинженеринг". Пътят 2-86 Асеновград-Смолян е единствената транспортна артерия, свързваща централната част на страната със Смолянска област и е част от транспортния коридор Пловдив - Смолян -Рудозем - ГКПП "Елидже"- Ксанти.

Последна промяна:
Свалете в pdf