Фотодокументална изложба „Люти чушки”

Фотодокументална изложба „Люти чушки” 697

На 20.10.20 г. се навършват 95 години от рождението на големия български художник – график и карикатурист – Борис Димовски. По този повод в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград ще бъде открита фотодокументална изложба „Люти чушки” на Музея  на хумора и сатирата - Габрово, която представя емблематичния сборник на Радой Ралин, илюстриран от Борис Димовски. Гражданите и гостите на града могат да видят и пишещата машина на Радой Ралин.

Сборникът "Люти чушки"  е публикуван през 1968 г. Съдържа народни епиграми, подбрани и озаглавени от Радой Ралин и илюстрирани от Борис Димовски. Комбинацията от популярна римувана сентенция, към която авторите добавят заглавие и изображение, и така я осъвременяват и придават нови смисли, превръща епиграмите карикатури в популярно сатирично четиво. Те лесно се запомнят, рецитират и мислено се "дописват" от читателя с още асоциации и критики към несправедливостите в социалистическата действителност, които не се коментират открито в обществото. Но пък с тях всеки се е сблъсквал.

Илюстрованите епиграми езоповски назовават дълго неизказани проблеми и дават на читателя удовлетворението, че принудителното обществено мълчание е отмъстено. Епиграмите, събрани в " Люти чушки", започват да се появяват в пресата още през 1964 г. Ръкописът на Радой Ралин е предаден на издателство "Български художник" през 1964 г., илюстриран е от Борис Димовски през 1966 г., след което почти две години бива редактиран и проверяван. Така, например, епиграмата "Скрита резерва: Не е Тодора за пред хора" отпада заради връзката, която читателят би могъл да направи с името на тогавашния министър-председател Тодор Живков. Книгата е одобрена за печат през май 1968 г., а през юни е взето е решение за впечатляващия тираж от 40 000 копия. Очаква се сериозен пазарен успех, с който " Български художник" да постигне издателския план. Книгата е отпечатана през есента на 1968 г. Дългият път от ръкописа до печатното издание, продължил четири години, приключва имено в края на бурната 1968 г., в която властта е силно притеснена от случващото се в Чехословакия и е взела редица мерки да предотврати подобен сценарии на родна почва.

Изложбата ще бъде открита в 17:30 ч. и ще гостува до 20.11.20 г. в Градската библиотека на Асеновград.


Начална дата: вторник, 20 октомври 2020

Крайна дата: вторник, 20 октомври 2020


Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни събития

Към всички събития
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ