Изложба в Асеновград представя „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“

Изложба в Асеновград представя „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“ 360

От 17:30 ч. в Етнографската къща на Асеновград ще бъде открита гостуваща изложба на Регионален исторически музей (РИМ) „Стою Шишков“ – Смолян. Експозицията носи името „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“. Акцентът в нея е творческият път на Костадин Илчев – гайдар и майстор на каба гайди, вписан през 2016 г. в Националната представителна листа на нематериално културно наследство на България. Виртуоз–изпълнител, усвоил свиренето на каба гайда в естествената си среда от именити родопски гайдари. Усъвършенствал през годините уменията си. Вдъхновил и обучил да свирят на родопска каба гайда стотици деца и младежи, Илчев е и един от най-добрите и търсени майстори на инструмента.

В няколко фотодокументални табла с текстове на български и английски езици, изложбата разказва за гайдарската традиция в Родопите и изработката на каба гайди, за преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда, за Костадин Илчев – „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи. Движими културни ценности от фондовете на музея, свързани с темата и материали от личната колекция на Илчев и негови ученици, допълват фотодокументалния разказ. Кратки видео филми с разказ от първо лице на бай Динко за пътя му, като гайдар и майстор на каба гайди и какво разказват и свирят за него ученици и колеги, ще озвучат музейните зали.

Автор на изложбата е Ваня Йорданова – уредник в отдел „Етнография“ на РИМ – Смолян. Художественият проект и реализация на фототаблата е дело на екип студенти и техните преподаватели от специалност „Рекламен дизайн“ в Националната художествена академия – София.

 


Начална дата: сряда, 10 май 2023

Крайна дата: сряда, 10 май 2023


Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни събития

„Info Tour“ в Асеновград

„Добре дошъл“, като зрител, е всеки, желаещ да научи повече за Асеновград и региона.

Към всички събития
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ