Изложбата "Романтика от кутията за спомени" гостува в Асеновград

Изложбата 226

Гостуваща изложба "Романтика от кутията за спомени" от Регионален етнографски музей - Пловдив. Откриването ще се състои на 12.05.22 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в централната сграда на Исторически музей - Асеновград. Куратори: Росица Бикова, Лора Христозова и доктор Биляна Попова. В изложбата са представени редица универсални символи на любовта, претворени в тъкан, метал, порцелан и други. Това са ябълката, гълъбът, розата, ягодата, миртата, ключът с катинар, ръкавиците, камъкът и други.

В първите години след Освобождението в средите на пловдивския елит навлизат две почти непознати форми на съвместни обществено организирани забави и увеселения: балът и танцувалната вечеринка. Елитът на града се събира на балове и вечеринки, които се превръщат в истински парад на елегантност и мода. Танците започват късно вечерта и траят чак до зори. Първите балове започват да се устройват с успех от руските военни представители в Пловдив, които се ползвали с широка „обществена ангажираност”.

Почти едновременно с бала, в Пловдив се разпространява и танцувалната вечеринка. Ако балът е типична забава за елита, то вечеринката добива популярност сред широките маси. Материалното изражение на сватбата са даровете. Те се правят от първия миг, в който се разбере, че годежът и сватбата ще се случат. Всяка от многобройните срещи между бъдещите роднини се съпровожда с някакви дарове. В стария Пловдив сватбите били шумни, пищни и бляскави, като понякога продължавали по цяла седмица. Обстановката на приповдигнатост, веселие, демонстративност и зрелищност идва да покаже, че това е най-чаканият миг в живота на човека и е важно всичко да се изпълни по най-скъпия начин. Схващането, че човек веднъж се жени, дава простор за обмислени, но щедри харчове.


Начална дата: четвъртък, 12 май 2022

Крайна дата: четвъртък, 12 май 2022


Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни събития

Към всички събития
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ