В Асеновград представят изложба с фотографии от Руско-турската война

В Асеновград представят изложба с фотографии от Руско-турската война 305

В навечерието на Националния празник на България – 3 март, в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград ще бъде открита пътуваща фото-документална изложба на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък. Експозицията ще е под надслов „Забравените фотографии от Руско-турската война 1877 г. - 1878 г.“. Организатор на изложбата, която включва 63 копия на оригинални фотоси, заснети по време на Руско-турската Освободителна война, е Иво Хаджимишев.

Копията на оригиналните снимки, които са правени преди 139-140 години, „открити“ от хората, носещи у себе си изследователски дух и родолюбие, са от два изключително ценни фотографски архива. Иво Хаджимишев, запленен от ранните фотографски изображения, тръгва по следите на тези забравени фотографии  заедно с историка Рада Банялиева. Още в началото на Руско-турската освободителна война фотографията се възприема като сериозен исторически източник на информация. Експозицията илюстрира военните отчети, изпращани от фронта в столицата на Русия. Фотографските изображения се превръщат в основа за създаването на историческите картини и паметници, на гравюрите, използвани в илюстрования печат в целия цивилизован свят по онова време.

Иво Хаджимишев работи упорито над оригиналните кадри, правени от Александър Д. Иванов, от Франц Душек и от неизвестни автори, за да стигнат „забравените фотографии“ до днешните поколения българи. Голяма част от тези снимки са повече от документи – те са силни произведения на изкуството, съхраняващи мигове от една война, която довежда до възстановяването на Българската държава.

Изложбата ще бъде открита в 17:30 ч. в Градска библиотека „Паиий Хилендарски” - Асеновград.


Начална дата: сряда, 01 март 2023

Крайна дата: сряда, 01 март 2023


Последна промяна:
Свалете в pdf

Последни събития

Към всички събития
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ