с. Бачково

с. Бачково

Кмет:
Христо Атанасов Калчев

Пощенски код: 4251
Тел.: 03327/ 2388


Село Бачково е разположено сред красивите планински скатове на северните Родопи на 370 м надморска височина, край живописната р. Чая, на 23 км югоизточно от гр. Пловдив и на 8 км от гр. Асеновград. Населеното място е създадено през 1062 г. Природата е надарила селото с красота и нежност, мека и къса зима, слънчево и прохладно лято.
На 500 м на юг от селото се намира вторият по големина в страната манастир- Бачковският, който целогодишно се посещава от хиляди туристи: българи и чужденци от различни страни.
Бачковският манастир през вековете е бил средище на културния разцвет, българска твърдина в която се съхранява българското национално чуство. Тук през робските години е прекарал последните си дни Българският книжовник и църковен глава Патриарх Евтимий.
В църквата “Св. Богородица” в манастира се пази “Чудотворната икона” на Божията майка. Всяка година на втория ден на Великден иконата се изнася до местността “Клувията” и се отслужва молебен. В ранния следобед иконата се връща обратно в църквата на манастира.

С. Бачково е входната врата при влизането в Средните Родопи, пътя за Пампорово и гр.Смолян.
Селото е добре планирано, водоснабдено с чиста балканска вода, улиците са настлани с паваж.
Има действаща църква “Св. Атанасий”, построена през 1848 г.

През последните години в селото са построени много нови къщи,а така също и семейни хотели. През всички сезони на годината селото и манастира се посещават от хиляди туристи и екскурзианти.
С приемането на България в Европейския съюз и с отварянето на границата с Гърция, за в бъдеще се откриват добри перспективи за още по – масово посещение
/зиме и лете/ на туристи – българи и чужденци на Средните Родопи /Чепеларе, Пампорово, Смолян и Беломорието/, тъй като това е най – късия път /около 220 км/ от Южна България до Беломорието.

Населението на селото по настоящ адрес е 320 души, към 15.12.2020 г.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Косово

Обслужва се от кмета на с. Нареченски бани: Димитър Бакалски Пощенски код: 4240 Тел.: 03342/ 2250

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Мюмюн Шаиб Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ