с. Боянци

с. Боянци

Кмет:
Христо Кирилов Ничинков

Пощенски код: 4246
Тел.: 03349/ 2232


МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: ЮЖЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН
ОБЛАСТ: ПЛОВДИВ
ОБЩИНА: АСЕНОВГРАД
 
ПЛОЩ: 9.010 кв.км.
НАСЕЛЕНИЕ: 1 570 души, към 15.12.2020 г.
ТЕЛЕФОНЕН КОД: 03349
ПОЩЕНСКИ КОД: 4246
E-MAIL: kmbo@abv.bg
НАДМОРСКО РАВНИЩЕ: 183 m

ИСТОРИЯ

Според предание селото е основано от двама братя овчари, дошли от хасковските села и намерили тук много и сочни пасища. Богатата и плодородна земя ги превръща в трудолюбиви земеделци. От Хасково идват още преселници, прогонени от кърджалиите. Тук пристига и се настанява Осман Челеби, който завзел всичката обработваема земя, прави чифлик и местните хора превръща в свои слуги.

Боянци се смята за старо селище, но няма писмени данни за това. В кондиката на Бачковския манастир от ХVІІІ в. се споменава като с. Катърли във връзка с това, че турски бей подарява 1500 дка земя на манастира от благодарност за излекуването на болното му дете от Света Богородица. В регистъра от 1576 г. се споменава като с. Катърлу. През 1934 г. селото е назовано Боянци. Няма данни за произхода на това име.

ГЕОРГАФИЯ

Боянци е второ по брой на население село в община Асеновград. То се намира на седем километра от гр. Асеновград, граничи със селата Козаново, Болярци и Избегли. На 15 август е празникът на селото, когато се чества християнският празник „Успение на Света Богородица”. На този ден се организира и ежегоден събор.

АДМИНИСТРАЦИЯ И ОБЩЕСТВЕНИ ИНСТИТУЦИИ

Селото е самостоятелна административна единица с избираем кмет. В селото има читалище с изградена и работеща към него библиотека. Разполага с детска градина и основно училище, в което се учат деца до осми клас.          

В селото има две църкви - „Св. Атанасий” и „Св. Богородица”. За втората се смята, че водата в аязмото до нея, е лековита.

ИКОНОМИКА

Голяма част от населението се занимава със селско стопанство - земеделие и животновъдство. Отглеждат се различни земеделски култури, също така има оранжерии за целогодишно отглеждане на домати и краставици. В десетките животновъдни ферми се отглеждат крави, овце и прасета. В тях работят десетки жители на селото. В селото има действащ цех за мебели,  варо-бетонен център, цех за ремонт на металорежещи машини, цех за полиетилен, цех за бордюри и бетонови тухли, както и фурна за производство на хляб.

 

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Косово

Обслужва се от кмета на с. Нареченски бани: Димитър Бакалски Пощенски код: 4240 Тел.: 03342/ 2250

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Мюмюн Шаиб Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ