с. Долнослав

с. Долнослав

Кмет:
Георги Иванов Ковачев

Пощенски код: 4254
Тел.: 03328/ 5224


Село Долнослав се намира в подножието на Родопа планина, в южната част на Област Пловдив. Селото има стара и интересна история.

През селото минавал стар път, който свързвал балкана с полето. Много хора от района на Средните Родопи използвали този път.

Двама братя арнаути харесали местата, където сега са Долнослав и Горнослав, заради неговата оживеност. Били направени две ханчета – долно и горно, с общо име “Арнаут-кьой”. Минаващи от други райони харесвали мястото и оставали да живеят тук. Така се образувало селището.

Разделили се на две села “Долно Арнауткьово” и “Горно Арнауткьово”. Образуването на двете селища е станало около 1740-1750 година.
Така е било създадено с.Долнослав. Днес селото граничи с четири села. На изток – с.Тополово, на юг – с.Горнослав, на север – с.Стоево, на запад – с.Червен. Гр.Асеновград се намира на 13 км на запад. Населението по настоящ адрес е 243 души, към 15.09.2020 г. 
 
В селото има две черкви “Свети Петър и Павел” и “Свети Пантелеймон”. Също така има шест параклиса – “Св. Костадин и Елена”, “Св. Трифон”, “Св. Троица”, “Св. Никола”, “Св. Влас” и параклис “Света Богородица”. В района на двете черкви се намират двадесет броя чинари, един от който е на над 800 години.
 
В местността “Лепките” е имало праисторическо селище. През периода 1984-1990г. Са правени археологически експедиции, а по-късно са били организирани и изложби на експонати от праисторическото селище.
 
През центъра на селото преминава река Луда-Яна, а на 700-800м источно от него минава река Сушица. Югоизточно от селото се намира язовир “Сушица”, построен през 1969 година.
 
От селото се открива прекрасен изглед към върховете Драганица, Драгойна и Сини връх.

Наблизо са разположени два туристически обекта - водопад "Лястовичи вир" и м. "Защитени чинари".

Ежегодно в ночалото на месец август се провежда традиционният християнски празник на селото, възникнал от древни времена – “Свети Пантелей”.

Сгушено в полите на планината, с.Долнослав е чисто, красиво и уютно местенце за живеене и отдих.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Косово

Обслужва се от кмета на с. Нареченски бани: Димитър Бакалски Пощенски код: 4240 Тел.: 03342/ 2250

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Мюмюн Шаиб Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ