с. Избеглии

с. Избеглии

Кмет:
Йордан Славчев Райчев

Пощенски код: 4269
Тел.: 03324/ 2225


Село Избеглии е разположено на 12 км. от гр. Асеновград в посока гр. Първомай и на 2 км. от Араповския манастир „Света Неделя“.

Според историческите сведения село Избеглии е основано около 1650-1670 година от бегълци от Хасковския край – от селата Клокотница и Горски извор. Хората са избягали заради османските гонения, откъдето идва и името на селото Избеглии – от думите бегълци, избягали.

Селото участва активно с чета в Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г. като част от Конушката дружина. В чест на 1300 години от основаването на българската държава в центъра на селото е издигнат паметник с височина 12 метра, за който се смята, че е най-големият в община Асеновград. На него са изписани имената на 96 избеглийци, които са участвали и загинали във войните – в Балканската, в Междусъюзническата война, във Войнишкото въстание, в Първата и във Втората световна война.     

Населението на село Избеглии наброява около 1100 души. В селото има детска градина с капацитет над 30 деца. Градината се помещава в сградата на бившето училище и е напълно реновирана отвън и отвътр.

Читалището в село Избеглии носи името „Христо Ботев“ и е основано през 1919 година. По времето на управлението на Александър Стамболийски, през 1922 година се построява сграда на местното читалище, в която се помещават читалище и училище. В нея има сцена и голяма библиотека. Още от тогава селото има театрален танцов състав с танцови, певчески и смесени формации. Днес читалището има секретар и библиотекар. Разполага със собствена сграда, която е построена през 1954 година. Към него има фолклорен ансамбъл за народни танци, лауреат на много фестивали из страната.

Една от забележителностите в селото е църквата „Св. Троица“, която е създадена още с основаването на Избеглии. През 1928 г. тя се срутва по време на Чирпанското земетресение. На нейно място е построена новата църква „Св. Троица“. В село Избеглии има и запазен параклис, също с името „Св. Троица“, който е построен през 1739 г. от местните жители. През 1971 г. се построява язовира в селото, който е на около 200 декара площ.

Сред забележителностите в селото е и пещерата Фидяфкина дупка или така наречената Самодивска пещера. Има поверие, че при лятното слънцестоене на Еньовден самодивите играят своите танци покрай пещерата.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Косово

Обслужва се от кмета на с. Нареченски бани: Димитър Бакалски Пощенски код: 4240 Тел.: 03342/ 2250

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Мюмюн Шаиб Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ