с. Козаново

с. Козаново

Кмет:
Антоанета Запрянова Паунова-Фонди

Пощенски код: 4248
Тел.: 03343/ 2221


Село Козаново е населено място в Община Асеновград. Намира се на 8 км. източно от гр. Асеновград по пътя за гр. Първомай. То е в полите на Източни Родопи. Надморската му височина е 200 м., климатът е умерен. На север се простира Тракийската низина, на юг има просторни дъбови гори. Със село Козаново граничат следните селища: Златовръх, Стоево, Мулдава, Боянци, Избегли.
На 1,5 км. източно се намира Араповският манастир /манастир „Света Неделя”/.
 
Жителите му наброяват около 750 души, като в по-голямата си част са млади семейства. Къщите са около 300, като се застрояват и нови.
Землището на Козаново е пресечено от много рекички и канали, течащи от три язовира над селото. Земята тук е плодородна. Земеделието е по-силно развито от животновъдството. Природата му е разнообразна - гори, води, полета, извори, рекички, овощни и лозови насаждения и зеленина.
Селото е християнско. Изградена е църква „Св. Атанасий” преди повече от 120 год. Има и 4 параклиса.
Село Козаново не е ново село. В землището му има 6 могили, които вероятно са тракийски. Намерени са находки и монети от Римско и Тракийско време. От кога точно съществува село Козаново не е известно, но хората населявали тукашните земи са били траки, славяни и българи. Името на селото идва от един стар поминък на козановци - козевъдството.
Козаново не се слави с някакви ярки прояви и личности. Над 42 души са загинали или изчезнали по време на Балканската, I и II световни войни и Отечествената войни. В тяхна почит е издигнат паметник.
 
В миналото жителите му са наброявали около 1100 души. Основен поминък е земеделието и животновъдството. Отглеждали са  тютюн, житни растения, зеленчуци, фъстъци, лозя. Бубарството е било силно развито. Доходоносна култура са били и орехите. В животновъдството са се отглеждали предимно овце и кози. Занаятчийството е било слабо развито.
Поради близостта до гр. Асеновград в селото няма развита икономика. Частния бизнес е слабо развит. Всички работят в предприятията на гр. Асеновград.
Местното училище е закрито през 1973 год. поради малък брой деца. Учениците се извозват с ученически автобус до града. В селото съществува целодневна детска градина с около 20 деца, читалище, здравна служба, поща.
 
Близостта до гр. Асеновград, хубавата природа, плодородната земя и местоположението му привличат външни хора, които желаят да се заселят в малкото и спокойно селце.
Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Косово

Обслужва се от кмета на с. Нареченски бани: Димитър Бакалски Пощенски код: 4240 Тел.: 03342/ 2250

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Мюмюн Шаиб Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ