с. Леново

с. Леново

Кмет:
Борис Запрянов Ангелов

Пощенски код: 4261
Тел.: 03347/ 2221


Село Леново се намира на 25 км югоизточно от гр. Асеновград, на 287 м. надморска височина в североизточните Родопи. Климатът се характеризира с прохладно лято и мека зима.
 
Селото е създадено през 1722 г. До 1905 г. се е наричало Китенлък, а след това е преименувано на Леново. Името си носи от това, че се е отглеждал много лен.
 
В съседство със селото е могилата "Текето", наричана още "Тепето". В населеното място са открити остатъци от кюпове и отломки от мрамор. Намерена е и оброчна плоча с тракийски конник, както и стари златни прибори и накити.
 
Жителите на селото по настоящ адрес наброяват 401 души, към 15.09.2020 г. Основното препитание е земеделие и животновъдство.
 
Край селото има два язовира с обща водна площ 2000 дка: „Леново“ (на река Чинардере, западно от селото) и „Мечка“ (на река Мечка, югоизточно от селото). Подходящи са за отдих и риболов.
 
В Леново има четири минерални извора с топла и студена вода. Добиваната от тях минерална вода извира от дълбочина 180 м. и е с температура 19 – 21°C, което я превръща в една от най-хладните изворни води в България. Минералният ѝ състав е подходящ за стомашно-чревни и бъбречни заболявания. В бъдеще това може да се окаже ценна възможност за развитие на балнеолечение, а екологично чистият климат и красивата природа са предпоставка за развитие на екотуризъм.
 
Една от историческите забележителности в Леново е църквата “Света Неделя”.  Тя се намира в центъра на селото. В нея има множество ценни старинни стенописи. На територията на селото има и няколко параклиса, както и църквата “Света Богородица” намираща се в местността “Аязмото” – място на което се провежда традиционният ежегоден събор.
 
В селото има и действащо читалище, както и библиотека. Организират се културни дейности,отбелязват се традиционните празници и обичай от региона.Групата за автентичен фолклор към читалище “Звезда”, наречена “Леновските баби”още от далечната 1963 г., че и до днес разнася славата на българския фолклор, не само в страната, но и в чужбина. 
Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Косово

Обслужва се от кмета на с. Нареченски бани: Димитър Бакалски Пощенски код: 4240 Тел.: 03342/ 2250

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Мюмюн Шаиб Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ