с. Леново

с. Леново

Кмет:
Борис Запрянов Ангелов

Пощенски код: 4261
Тел.: 03347/ 2221


Официалният сайт на село Леново: http://www.lenovo.hit.bg/

Село Леново се намира на 25 км югоизточно от Асеновград, на 287 м. надморска височина в североизточните Родопи. Климатът се характеризира с прохладно лято и мека зима.

Жителите на селото наброяват 350 човека. Основното препитание е земеделие и животновъдство.

Край селото има два язовира с обща водна площ 2000 дка: „Леново“ (на река Чинардере, западно от селото) и „Мечка“ (на река Мечка, югоизточно от селото). Подходящи са за отдих и риболов.

В Леново има четири минерални извора с топла и студена вода. Добиваната от тях минерална вода извира от дълбочина 180 м. и е с температура 19 – 21°C, което я превръща в една от най-хладните изворни води в България. Минералният ѝ състав е подходящ за стомашно-чревни и бъбречни заболявания. В бъдеще това може да се окаже ценна възможност за развитие на балнеолечение, а екологично чистият климат и красивата природа са предпоставка за развитие на екотуризъм.

Една от историческите забележителности в Леново е църквата “Света Неделя”.  Тя се намира в центъра на селото. В нея има множество ценни старинни стенописи. На територията на селото има и няколко параклиса, както и църквата “Света Богородица” намираща се в местността “Аязмото” – място на което се провежда традиционният ежегоден събор.

В селото има и действащо читалище, както и библиотека. Организират се културни дейности,отбелязват се традиционните празници и обичай от региона.Групата за автентичен фолклор към читалище “Звезда”, наречена “Леновските баби”още от далечната 1963 г., че и до днес разнася славата на българския фолклор, не само в страната, но и в чужбина. 

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Сабри Наимов Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

с. Три могили

Кметски наместник: Рафет  Мухтаров Тел.: 03344/ 389 Пощенски код: 4263

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ