с. Лясково

с. Лясково

Старши специалист отдел "АОН":
Михаела Камбарова

Пощенски код: 4238
Тел.: 03345/ 2222

ГЕОРГАФИЯ

Село Лясково се намира в северните склонове на Родопите, на около 800 м. надморска височина, на 9 км. югозападно от Асеновград. Шосето минава покрай историческата забележителност „Асеновата крепост”, а след селото на 3 км. западно е село Яворово, родното място на писателя Николай Хайтов. На север от селото се открива прекрасна гледка към Тракийската низина, Средна гора и Стара Планина.

Климатът е студена зима и прохладно лято, което е предпоставка за здравословен живот. Макар и по-късно отколкото в полето, тук могат да се отглеждат зеленчуци и добре вирее лозата. Землището на селото е богато на много лековити билки. Срещат се почти всички дървесни видове. Фауната е много богата: бозайници, пернати и влечуги.
Тук са живеели хора, работещи имотите на Бачковския манастир. Една от легендите разказва, че около 1498 г. по време на потурчването на българите, от днешно девинско Лясково, една група семейства – около 26 на брой, не пожелали да приемат новата мохамеданска религия и за да не попаднат под острия ятаган на османлиите, грабнали част от покъщнината си, натоварили я на мулета и потеглили на североизток из родопските дебри да търсят ново убежище. Установяват се в местността Чумура, която е собственост на Бачковската света обител.

 ИСТОРИЯ

Сегашното землище на Лясково е било част от имотите на Бачковския  манастир, който дал разрешение и благословията си тези преселници да построят своите къщи и да заживеят спокойно, далеч от очите на поробителите. С установяването си на това място, те нарекли местностите, с имената на местностите на старото село, изградили параклиси на същите светии.

Жителите на Лясково са се занимавали със скотовъдство и примитивно земеделие. По-късно започнали да отглеждат тютюн, лозарство и малко овощарство.

През 1920 г. в селото има 180 къщи и 850 души население. След 1935 г. много лясковци напускат селото, за да търсят препитание в София, Пловдив и Асеновград.
В момента има 40 души, живеещи в селото. От тях с постоянен адрес 14 души.

Масово се купуват и реставрират стари къщи. Развива се селски туризъм чрез къщи за гости. В Лясково има и кръчма с над 100 годишна история.

Редовно се посещава от туристи от страната и чужбина.

 

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Сабри Наимов Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

с. Три могили

Кметски наместник: Рафет  Мухтаров Тел.: 03344/ 389 Пощенски код: 4263

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ