с. Нареченски бани

с. Нареченски бани

Кмет:
Димитър Бакалски

Пощенски код: 4239
Тел.: 03342/ 2250


Около 1000 души посещават ежедневно лековитите минерални извори в асеновградското село Нареченски бани. В селото има три функциониращи санаториума, чиито леглова база и капацитет е приблизително 800 души. В Нареченски бани има и частни квартири и къщи за гости с капацитет около 200 гости.

Първата минерална баня в населеното място е открита на 1 юли 1891 г., като от този момент Нареченски бани започва да се развива като балнеоложки курорт. Първият санаториум е открит през 1927 г. със средства на хората от района. През 1935 г. германска военна бригада построява друг санаториум с цел да лекуват военните немски летци.

През 1950 г. село Нареченски бани е обявено официално за лечебен курорт. Минералните води са лековити, благодарение на съдържанието на радон, който е с лечебна радиоактивност и не е опасна за здравето. Три от лековитите извори са с температура между 21 и 29 градуса. Най-ползотворният и най-подпомагащият извор, който е с 400 емана радиоактивност, лекува нервни, ендокринни, сърдечно-съдови заболявания, също диабет, хипертонии, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и слединсултни състояния. „Очното изворче“ е много ефикасно, като е с най-ниска радиоактивност – само 100 емана. Лекува хроничен конюнктивит, блефарит, също ендокринни заболявания, афтозен стоматит, чернодробни и жлъчни заболявания. „Соленото изворче“ е третото и то е най-силно – 1000 емана радиоактивност. Лекува нервни и сърдечно-съдови заболявания“. Красивата родопска природа край курорта също допринася за лечебното действие на района. В Нареченски бани има забележителни еко пътеки с беседки, пейки и детски кътчета, които водят към интересни места.

През 1945 г. е основано народно читалище „Христо Ботев”, което е най- младото читалище в община Асеновград. В населеното място има и два центъра за настаняване на деца от семеен тип.

На територията на Нареченски бани има три църкви, от които тази в село Косово е една от най-старите в региона. Построена е през 1851 г. от известен за времето си майстор – Георги Хаджийски.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Сабри Наимов Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

с. Три могили

Кметски наместник: Рафет  Мухтаров Тел.: 03344/ 389 Пощенски код: 4263

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ