с. Новаково

с. Новаково

Кмет:
Милен Николов Демирев

Пощенски код: 4262
Тел.: 03344/ 2221


Намира се в Пловдивска област, 22 км югоизточно от Асеновград, 42 км югоизточно от Пловдив, 53 км от Кърджали. Селото е разположено в северното подножие на Преспанския дял в Западните Родопи, на 480 м н.в. Съставно селище на Асеновградска община. Намира се на главното шосе Пловдив-Асеновград – Кърджали. През селото тече Селска река, приток на р. Мечка.
 
Село Новаково има богато историческо минало. Преданията гласят, че селото съществува още като славянско селище. Най-напред  се е казвало “Кючук Стамбол - Невесел”, което значи “Малък Цариград”. Селото се е оформило от така наречената Загор махала. По време на османската власт е носило името Инджекьой.  Било е опожарено, след което е заселено наново и получило названието – Новаково. Родно място на Ангел Войвода. През 1871 г. Васил Левски основава в Новаково таен революционен комитет. Апостола е разчитал най-много в своята революционна мисия на поп Ангел Чолаков. Борбеният свещеник е участвал в подготовката на Априлското въстание. По-късно със своята сабя и сребърен кръст освещава историческия акт на Съединението през 1885 г. В центъра на селото има построен паметник. Освен него има и паметник на загиналите в антифашистката борба и в Отечествената Война. В село Новаково през 1939 г.е роден Архимандрид Амвросий-игумен на манастира ,,Свети Георги-Зограф” Света гора.
 
Централният храм на селото “Възнесение Господне”, построен през 1876г., е паметник на културата. Има реставрирани още 19 параклиса. При археологически разкопки в местността Св. Атанасий са открити основите на стара черква от византийско време.
 
Климатът и почвата в селото са благоприатни за отглеждане на лозя, овощни насаждения и тютюн. Засяти са лозови масиви със следните винени сортове – Мерло, Каберне совиньон, Мускат отонел и Ркацители. Разположението на селото в подножието на планината и на север с полето, както и отдалечеността от замърсители, са добри предпоставки за развитието на екотуризма.
 
На 10 км от Новаково се намира хижа “Сини връх” на 1050 м н.в. Хижата е пункт от европейския маршрут “Е-8”. В близост до нея по билото на планината е местността “Дълга поляна”, от която като на длан се вижда Тракийското поле. Местността предлага добри условия за спорт и туризъм. На 2 км.от селото има спортно-конна база, в която всеки желаещ може да язди кон .Близо до селото е язовир ,,Мечка”.

 

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Косово

Обслужва се от кмета на с. Нареченски бани: Димитър Бакалски Пощенски код: 4240 Тел.: 03342/ 2250

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Мюмюн Шаиб Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ