с. Патриарх Евтимово

с. Патриарх Евтимово
Кметски наместник:
Георги Банев

Пощенски код: 4267
Тел.: 03326/ 2228


География

Патриарх Евтимово е разположено в най-красивата част: в сърцето на Горнотракийската  низина,там където замират последните гънки на Величествените Родопи.Намира се на 30 км югоизточно от Пловдив и на 18 км от Асеновград.През селото минава пътя Асеновград-Първомай.То граничи със селата Дълбок извор,Езбегли,Конуш,Златовръх и Нови извор.Релефът е предимно равнинен,с хълмисти възвишения в околностите-предимно на юг и югоизток.Климатът е умереноконтинентален с изразено Средиземноморско влияние.В селото обичайно падат по-малко валежи,отколкото в околните селища и затова се смята че то се намира в суха зона. Специфичните климатични и релефни особености са изключително благоприятни за развитието на лозарството. Отглеждат се предимно сортовете Асеновградски Мавруд и Памид.
 

История

Старото име на селото е Пранга.То е основано около 1743г.За името на село Пранга има няколко предания,но най-убедителното е ,че някога тук е бил чифлик на търски бей,който е притежавал около 3000дк. Земя.Тя се е обработвала от българи-затворници оковани в пранги(вериги).Беят бил доволен от работата им иги освобождава. Това били първите заселници на селото.Турци и Българи ги наричали Прангаджии и от там и името на селото Пранга.
 
През 1393,след падането на България под Османска власт и превземането на столицата Търново,Патриарх Евтимий е заточен в Бачковкия Манастир.По пътя си турските стражи го прекарват през днешното село Патриарх Евтимово.Тогава той е бил целият окован във вериги-на турски "пранги". Останал е да нащтува в селото.Какви думи им е казал,никой незнае ,но едно е неоспоримо-Той посял семето на чисто родолюбие в тази плодоносна Българска земя и никой,никога нее успял подир това да го изкорини,въпхрки жестоките изпитания,въпреки превраттностите на времето.След Освобождението в чест на великия просветител,оставил своята диря и в историята на селото,то е кръстено на неговото име-Патриарх Евтимово.
Християни - 100%.
 

Културни и природни забележителности

В чест на 1300 годишнината от основаването на българската държава, в центъра на  селото, в красивия парк сред хубавата зеленина и красиво оформените алеи и тревни площи се изгражда чешма наречена “Гергана“.
 
На 01.06.1990г. в селото е Празник. Стекло се е цялото население, дошли са от всички кътчета на България родените в селото.
 
Старата баня е реконструирана и превърната в музей, благодарение даренията на всички жители на селото. Музейната сбирка отразява историята и поминъка на селото, неговото развитие и всички по-важни  събития станали от възникването му до наши дни.
 
В центъра на селото се намира църквата “Св. Св. Константин и Елена“  -  построена през 1857г. и е обявена  за  Паметник на културата. Жителите на селото са превърнали честването на този християнски празник  като  празник  на селото , който се празнува всяка първа събота от месец юни .
 

Други

В днешно време селото наброява около 400 жители, като в събота и неделя и през празничните дни то наброява много повече. Земята  е върната на нейните собственици и се обработва от земеделска кооперация “Съединение “. Отглеждат се зърнено – житни култури, слънчоглед, зеленчуци, лозя и др.
 
Селото е с изградена инфраструктора, има асфалт, водопровод и канализация .

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

с. Червен

Кмет: Атанас  Игнатов Пощенски код: 4252 Тел.: 03325/ 2221

с. Узуново

Обслужва се от кмета на с. Жълт камък: Сабри Наимов Пощенски код: 4237 Тел.: 03344/ 2319

с. Три могили

Кметски наместник: Рафет  Мухтаров Тел.: 03344/ 389 Пощенски код: 4263

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ