ЙОРДАНОВДЕН В АСЕНОВГРАД

Днес община Асеновград почете големия християнски празник Богоявление – Йордановден.

Празникът в Асеновград започна от църквата „Свети Николай Чудотворец” в града. Там бе отслужена празнична литургия. Последва шествие от храма към „Пешеходния мост”. До него се състоя и ритуалът по спасяването на божия символ.

Кръстът тази година бе хвърлен във водите на Чая от Велички епископ Сионий – игумен на Бачковския и на Троянския манастир.

Празникът продължи на централния площад „Академик Николай Хайтов”, където бе проведено тържествено освещаванена  бойните знамена на Военно формирование 24 490 в Асеновград.

Богоявленският символ, който е специално донесен от Йерусалим, бе уловен от Мартин Пеев. 28-годишният младеж беше най-бърз сред 39-те смилчаци тази година.

Кметът на община д-р Христо Грудев се обърна към стотиците асеновградчани, събрали се да гледат спасяването на кръста: „Днес е голям християнски празник – Богоявление. На този ден небесните двери са отворени, за да посрещнат нашите пожелания. Затова нека си пожелаем най-вече здраве, мир, късмет и разбирателство. В Асеновград имениците днес са точно 1586 души. Да им пожелаем здраве и благоденствие“

Честито Богоявление! Честит Йордановден!

ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ