НПК Асенова крепост

НПК Асенова крепост
Асеновата крепост е паметник на културата от национално значение. Тя се извисява величествено и непристъпно с цялата тежест на мълчанието си. Разположена е на 2 км. над гр. Асеновград. Точно там, където географията казва „Довиждане” на Тракийската низина и „Добре дошли” в магическите Родопи.
Средновековен паметник, чията история тръгва да се пише още дори от времето на траките, изградили на това място върху непрестъпва скала военно укрепление. Столетия по-късно император Юстиниян, издигнал тук висока крепост.
Вече през времето на Ранното Средновековие тази част на Родопите е в чертите на Първата българска държава и същите крепостни стени пазят териториите от чужди нашественици. В подножието на скалите на Крепостта се създава средновековното селище Стенимахос, а през 13 век българският цар Иван Асен Втори укрепва и достроява крепостта. Внушителното строителство е подпечатано с осемредов надпис изсечен върху скалата. Този надпис става причина крепостта да бъде наречена Асенова, а съвременният град под нея се сдобива с името Асеновград.
Паметникът на културата разполага с наблюдателница, водохранилища, жилища за управниците на крепостта и убежищата им. Църквата „Света Богородица Петричка“, разположена вътре в Асеновата крепост, е първият храм в източноправославния свят, в който се появява кула.
Първият етаж от църквата е бил предвиден за крипта, но така и не е стигнал до такова предназначение. Сечени блокове от бигор съграждат същинския етаж на храма. Фасадата привлича с т. нар. слепи арки и каменния иконостас, типичен за средновековното изкуство.
Унищожителното Чирпанско земетресение от 1928 година е причината куполът на църквата да рухне, а голяма част от ценните стенописи са хвърлени на произвола на природата и времето. Крепостта обаче преживява и това. Няколко пъти е била реставрирана, а от около 20 години е и с действащ православен храм.
Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ