Храм "Св. Атанасий"

Храм
През първата половина на XIX в. гр. Асеновград се разраства към равнината. Стремящата се към либерализация османска правна система вече по-лесно допуска изграждане на ново място на християнски култови сгради и затова жителите на тогавашния кв. "Циприхор" лесно се сдобили с разрешение да построят храма си, когото посвещават на Св. Атанасий.
Той е осветен през 1838 г. от пловдивския митрополит Никифор. Предвид социалния статус на населението, което обслужвал, църквата се наричала още "Аргатска черква".
На фона на пищните храмове от старите квартали той се отличавал със скромната си архитектура. Представлявал вкопана в земята 1-корабна, 1-куполна сграда, чийто покрив бил покрит с каменни цикли. В резултат на преустройства през 1897 г.-1898 г. и през 20-те и 30-те години на XX в., днес църквата има съвсем друг архитектурен изглед. Представлява 1-кокорабна, 1-абсидна сграда с масивно засводен таван. В резултат на прибавените на северната и южна стена певници е добил кръстовидна форма. Камбанарията е преизграждана на два пъти. Последното й преустройство е от 1931 г.-1933 г. по проект на арх. Б. Чинков. Храмът е изписан през 1925 г.-1926 г.
Съдбата на тази църква е тясно свързана с гръко-българските църковни борби в града през "Възраждането". Въпреки българския произход на огромната част от енорията му, той се откъсва от Вселенската патриаршия и преминава към Светия синод на България едва през 1891 г. Това става благодарение енергичната намеса на родолюбиви граждани, начело с поп Матей Тодоров, който е и първият български свещеник на този храм.
Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ