Храм "Св. Богородица-Успение"

Храм

Стара църква, излъчваща топлина, намира се на самия бачковски път в Асеновград  и е невъзможно да остане незабелязана.  Храмовата летопис на Асеновград приема, че това е най- старият енорийски храм в града.

Известна е като средищна, / наричана отдавна Месохоро или Дълбоката/ заради вкопаването й под нивото на земята/. Предполага се, че е възобновявана през 1765 година върху основите на православен храм.

Забележително е иконното богатство на храма. Тук няма как да убягнат от погледа ви зографисванията на основателя на самоковската зографска школа Христо Димитров, както и на други майстори на зографията, дошли чак от южните части на Балканите.

Но накъдето и да се загледате, е невъзможно очите ви да пропуснат изкусителния ажурен иконостас от дърворезба. Този безценен паметник на приложното изкуство се знае, че е сътворен през 1821 година изпод четките на изкусните  марангози Коста Коци и Коста Пасико от Мецово. Дърворезбата вплита и флорални мотиви, митични създания и сцени от Новия и Стария завет.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ