Храм "Св. Димитър"

Храм

Църквата "Св. Димитър" е построена през 1866 г. в разгара на гръцко-българските борби в града, като единствен храм, в който богослужението се води на български език, още от освещаването му.

Представлява 3-корабна, 1-абсидна сграда с купол и нартекс. Камбанарията, която е с часовник, е строена през 1891 г. Иконстасът е обикновен, а иконите са от XIX в. - времето, когато е изграден храмът. Стенописите са от 20-те години на XX в.

В двора на църквата, в двуетажна постройка се е помещавало българско училище. Тук е било и първото българско читалище, основано през 1873 г. от известния с революционната си дейност в града Отон Иванов.

В църковния двор се намира и гробът на прапоршчик Г. Вишняков, загинал през 1878 г. в бой със сенклеристките бунтовници край с. Добростан.

Един от свещениците на храма – Матей Тодоров – е бил член на тайния революционен комитет за подготовка на Априлското въстание, за което попаднал в затвора. След Освобождението взел дейно участие в присъединяването на храмовете в града към Светия Синод на България.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ