Храм „Св. Троица”

Храм „Св. Троица”

Повторният опит на българите в гр. Асеновград в края на 50-те години на XIX в. да имат свой храм, в който богослужението да се води на родния им език, е свързан с изграждането на църквата "Св. Троица". Въпреки вложените средства и труд, построеният през 1865 г. храм остава в ръцете на гърците чак до началото на XX в.

Това е внушителна по размерите си 3-корабна, 3-куполна, 1-абсидна църква с емпория. В общи линии повтаря плана на църквата "Св. Георги" - в някогашния кв. "Амбелино". Два реда по шест колони с красиви капители разделят храмовото пространство на три кораба. Забележителност в архитектурата на храма е вписаният във вътрешното му пространство (в дясната част на нартекса) параклис, посветен на Св. Мина.

Към западния вход през 1938 г. по проект на арх. Боян Чинков е пристроена внушителна камбанария. Стенописите на храма са от 1866 г.

Храмът е важен за историята на града и с това, че в двора му, докато траел градежът на църквата, в малка паянтова сграда функционирало първото българско училище в града.

Сега поклонниците свързват името на този красив храм, кацнал във високата част над централния площад, с молитвите пред мощите на Св. Киприян, съхранявани в църквата. Вярващи и любопитни от близко и далече знаят за Кирпияновите молитви, които прочетени точно на това място, имали чудодейна сила.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ