Културно-туристически маршрути

Културно-туристически маршрути

Благословен град, стъпил едновременно в Тракия и Родопите, сгушил се под крепостта на Асеня, извисен с многобройните си храмове на вярата, съхранила го за вечни времена...
Асеновград е внушително красива „порта” към планината, естествен път през Родопите, свързащ Тракия с Беломорието, събрал природата, историята и древните култури в сакрално единство.
Тук вратите на времето са широко отворени и пътешествието към миналото ви отвежда хиляди години назад. В много от праисторическите, антични, средновековни и възрожденски паметници на културата /общо над 350 в рамките на неголямата територия на общината/ ще разчетете следите на човешка активност и креативност от 9 хилядолетия насам...
 

РОДОПСКАТА СВЕТА ГОРА

Асеновградският край е особено привлекателен с уникалното съчетание на природно богатство и забележително културно-историческо наследство. Концентрацията на култови обекти от различни епохи тук е доказано най-голямата в България - енеолитното култово находище в местността Лопките, тракийското скално светилище Белинташ и християнската светиня Кръстова гора, където според легендите е заровена част от Кръста Господен.
4 манастира /Бачковски, Горниводенски, Мулдавски и Араповски/, 33 църкви и над 200 параклиса са неоценимото архитектурно богатство на региона. Към всичко това местните хора прибавят очарованието на запазените през вековете етнографски и фолклорни ценности.
Многообразният културен пейзаж е обхванат от комплексен тематичен маршрут „Родопска Света гора” – съвкупност от 4 самостоятелни туристически маршрута, свързани в единна система:

  • Асеновград – свещената порта на Родопите
  • Пътят към Манастира
  • Манастирът и природата
  • Светите места

Маршрутите следват древни поклоннически пътища и преминават през най-атрактивното от природния ресурс и ценното, но не толкова познато културно наследство.
 

АСЕНОВГРАД – СВЕЩЕНАТА ПОРТА НА РОДОПИТЕ

Начална зона на културния маршрут в изходния пункт – Асеновград. На 170 км. от София и само на 19 км. От Пловдив градът и околностите му ще ви предложат една наистина приятна разходка – сред паметници на културата, църкви, параклиси, музеи. Те могат лесно да се обходят пеша за един ден или уикенд. В центъра на града по пешеходната зона ще стигнете до Историческия музей, чиято експозиция проследява живота тук от 9000 години насам. Етнографската къща ще ви очарова с уникалната си възрожденска архитектура и музейна експозиция на градския бит. Във Възрожденското училище „Св. Георги” ще се потопите в историята на културата и просветата на града, ще се насладите на картините и иконите в изложбените зали, ще получите информация за културно-туристическите маршрути. В Палеонтологичния музей ще видите най-голямата в България колекция от праисторически животни.
Ако пък тръгнете към старите квартали по южния хълм на града, ще стигнете до Метоха на Бачковския манастир. Оттам пред очите ви ще се разкрие „сакралната мрежа” от християнски храмове. С 11-те си църкви и над 50 параклиса Асеновград отдавна си е спечелил името „Българският Ерусалим”.
 

ПЪТЯТ КЪМ МАНАСТИРА

Този маршрут ще ви поведе по историческия поклоннически „Бачковски път” – от Асеновата крепост през автантичните фрагменти от римски и средновековни пътища, следвайки извивките на реката, до Бачковския манастир.
Емблемата на града и планината – Асеновата крепост - датира още от времето на траките. Тя е национален паметник на културата и е един от най-запазените артефакти на Второто българско царство. Намира се на 2 км. над града. Пътят дотам се отклонява от шосето за Смолян. С автомобил може да се стигне до подножието на крепостта. След кратко изкачване на хълма ще стигнете до църквата „Св. Богородица Петричка / един от най-забележителните образци на средновековната българска религиозна архитектура наред с църквите в Несебър и Велико Търново/ и до крепостните стени.Оттам се разкрива великолепна гледка към долината, виещата се река Чая и града.
Ако продължите по пътя за Смолян след 10 км. ще стигнете до Бачковския манастир – вторият по големина в България /след Рилския/, с 900-годишна история. По този маршрут от 18-ти век насам всяка година на празника Преполовение /25-я ден след Великден/   литийно шествие съпровожда Чудотворната икона от църквата „Св. Богородица- Благовещение” до Бачковския манастир.
 

МАНАСТИРЪТ И ПРИРОДАТА

Бачковският манастир е вписан в удивително красива природа и огърлица от параклиси. Културният маршрут следва стъпките на литийното шествие, което придружава   Чудотворната икона на Св. Богородица от манастира до местността Клувията. Повече от 350 годишна е тази традиция, която събира хиляди вярващи от цяла България всяка година на втория ден след Великден. Иконата се носи на ръце до параклиса „Св.Архангели”, до който се стига за 1,5-2 часа. А ако сте любители на пешеходните маршрути и непокътнатите природни дадености, след 4-часов преход можете да стигнете от Бачковския манастир до хижа Марциганица, прекосявайки биосферния резерват „Червената стена”. Тук можете да видите уникалното Орфееево цвете и още десетки защитени растителни видове, както и най-високия в Родопите водопад – Сливодолското падало /49 метра/, скални мостове и красиви пещери. До хижа Марциганица можете да стигнете и с автомобил – от село Добростан по 5-километров асфалтиран път.
 

СВЕТИТЕ МЕСТА

Финална зона на културния маршрут, достигаща до корените на космогоничната култура - Тракийското скално светилище Белинташ и целта на поклонническия път Кръстова гора.
В навечерието на Кръстовден /14 септември/ на Кръстов връх се стичат десетки хиляди вярващи, търсещи изцеление и просветление. Нощното бдение се извършва на поляната пред църквата „Покров на Пресвета Богородица” в подножието на 99-килограмовия Кръст, издигнат на върха, от който се спуска алея към параклисите на 12-те апостоли. Кръстова гора е на 45 км. южно от Асеновград. До нея се стига по пътя от Асеновград към Бачковския манастир / отбивате на юг след с. Бачково/. Можете да стигнете и пеша по горски път от с. Мостово – Кръстова гора е на 5 км. от селото.
За скалното плато Белинташ се смята, че е голямо Тракийско светилище на бесите. То носи всички белези на магическо място. Намира се на 30 км. югоизточно от Асеновград, в района на селата Врата, Сини връх и Мостово. Малките родопски селца и махали приличат на чудни картини от друго време. Те ще ви очароват с калдъръмите, старите родопски къщи и зелени хълмове.
Обратния път до Асеновград можете да изминете по трасето Мостово – Орешец – Долнослав /където е праисторическият култов център в местността Лопките/ – Мулдавски манастир /на 4 км югоизточно от града/ - Араповски манастир /на 9 км. Североизточно от Асеновград, единственият в България полски манастир/ . Ако изберете този маршрут ще видите и многочислените параклиси по това направление.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ