Мулдавски манастир "Св. Петка"

Мулдавски манастир

Мулдавският манастир „Св. Петка“ се намира на 7 км. от гр. Асеновград. Той е основан през XIV в., но скоро след възникването си е опустошен от настъпващите османски орди. Както повечето манастири от този район и той е възникнал в околностите на древен целебен извор.

За първи път след опустошаването му, сведения за манастира под името „Св. Параскева“ са открити в Станимашкото (Асеновградското) синурнаме от 1519 г. – 1538 г.

По време на османската власт Мулдавският манастир е бил опустошаван неколкократно. Той станал жертва на турския религиозен фанатизъм по време на големите потурчвания в Чепинско през 1666 г. Впоследствие обителта е разрушавана и възстановявана няколко пъти, като за последно е възобновена през 1836 г. от игумен Антим. Тогава били издигнати сегашната съборна църква и жилищните корпуси.

През Възраждането Мулдавският манастир е бил важно книжовно средище и разполагал с богата библиотека с много стари и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени.

Към манастира е съществувало и килийно училище до 1888 г.

В Мулдавския манастир често отсядал Апостолът на свободата Васил Левски и дори е запазено скривалището му под бившата игуменарна.

Манастирският комплекс се състои от двуетажни жилищни сгради с открити чардаци и висок манастирски зид, които ограждат от четирите му стени просторен двор, застлан с калдъръм.

В средата на двора се издига съборната църква с висока камбанария.

Сега манастирът има статут на девически и е постоянно действащ.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ