Палеонтологичен музей "Димитър Ковачев"

Палеонтологичен музей

Музеят е съставна част на Националния природонаучен музей при Българската академия на науките (БАН).

В него се намира най-голямата в България колекция от неогенски гръбначни животни. Научната експозиция от късномиоценски бозайници наброява над 25 000 образци от повече от 40 вида. Колекцията, която може да се види тук, представя еволюцията на хоботните животни.

Особено атрактивен между всички експонати е почти 45-метровият скелет на древния динотериум, намерен край първомайското село Езерово. Той е представител на един от най-големите за всички времена сухоземни бозайници. Дължината му е почти 7 метра, а предполагаемото тегло - 10 тона. Обитавал е Родопите преди повече от 6 000 000 години. Твърди се, че това е единственият запазен в света скелет на дейнотериум.

Само тук може да се види т. нар. "хипаринова" фауна от меота на България и нейното разнообразие. Представа за древната природа от този период дават най-вече изкопаемите видове от находището при Хаджидимово отпреди 8 000 000 години.

В Палеонтологичния музей могат да бъдат разгледани и останки от фосилни костенурки, изкопаеми морски таралежи, корали и т.н. Той е позициониран на т. нар. "Младежки хълм" в квартал „Баделема“ в гр.Асеновград.

Последна промяна:
Свалете в pdf

Виж още

Виж всички
ОПОС
ОПАК
Администрация онлайн
Музеи на града
ЕС
ЕСФ